Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Τα πετρέλαια στην Κύπρο ήθελε η τρόικα για το μνημόνιο

Το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια στην Κύπρο έβαλε - με το «καλημέρα σας» μάλιστα - ως στόχο η τρόικα καθώς ζητούσε επιτακτικά όλα τα έσοδα από την άντληση και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων να πηγαίνουν στην εξόφληση του χρέους:

«Θα σας δώσουμε 17 δισ. ευρώ»
, είπαν οι τροϊκανοί και εφόρμησαν κατά των πετρελαίων. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας έλεγε πως δεν υπογράφει τέτοιο μνημόνιο. Το ίδιο είπε και ο εκ των διεκδικητών της προεδρίας κ. Γ. Λιλλήκας ενώ μετά και τον ξεσηκωμό των κυπριακών πολιτικών κομμάτων κατά της τρόικας - η οποία το συνηθίζει όταν συναντά διαφωνίες να φεύγει από τις διαπραγματεύσεις - βρέθηκε συμβιβαστική λύση και έτσι το μνημόνιο είναι προς υπογραφή.

Ποια όμως είναι αυτή η λύση; Στην Κύπρο ήδη την ονόμασαν ως... «λύση εποικοδομητικής ασάφειας», προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο.

Συγκεκριμένα, στο αρχικό κείμενο για τη συμφωνία του προγράμματος και λεπτομερούς σχεδίου δράσης για το Ταμείο Υδρογονανθράκων,αντικαταστάθηκε η πρόβλεψη και πλέον υπάρχει αναφορά για ενημέρωση της τρόικας για το σχέδιο δράσης του Ταμείου. Επιμένουν όμως οι τροϊκανοί, οι εισροές και οι εκροές του Ταμείου να περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Με δυο λόγια η μοναδική υποχώρηση που σημειώθηκε είναι ότι η τρόικα αντί να έχει άμεσο έλεγχο του Ταμείου (και κατ΄ επέκταση των υδρογονανθράκων) θα έχει τώρα έμμεσο.

Και τούτο γιατί, όπως αναφέρεται στη συμφωνία οι εισροές και οι εκροές του Ταμείου «θα λαμβάνουν υπόψη την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, καθώς και τη μείωση του δημοσίου χρέους». Προστέθηκε όμως (κατά την εφημερίδα «Φιλελεύθερος») και πρόβλεψη για το μεγάλο μέρος των εισροών που θα παραμένουν στο Ταμείο «για τις μελλοντικές γενεές».

Ο υπουργός Εμπορίου κ. Ν. Συλικιώτης εμφανίζεται ωστόσο ικανοποιημένος, επειδή αφαιρούνται οι δεσμευτικές προβλέψεις για καθοριστικό ρόλο της τρόικας στη διανομή των εσόδων και υπάρχει πρόβλεψη ώστε να παραμένουν σημαντικά ποσά στο Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: