Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Στα χέρια της αστυνομίας οι ληστές του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας

 
Φως σ΄ένα μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων κατάφεραν να ρίξουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, εξιχνιάζοντας την κινηματογραφική ληστεία στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Όπως αποδείχθηκε οι δράστες ήταν Έλληνες, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να περάσουν οι μήνες πριν βγουν στην αγορά για να «σπρώξουν» τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα που άρπαξαν από το μουσείο. Αυτό το λάθος περίμεναν και οι αστυνομικοί και έτσι μόλις έγινε γνωστό στις πιάτσες των αρχαιοκαπήλων της χώρας πως βγήκαν στο σφυρί αρχαία αντικείμενα από το μουσείο, έστησαν ολόκληρη επιχείρηση και συνέλαβαν τον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος την ώρα που βρισκόταν σε γνωστό ξενοδοχείο της Πάτρας και ετοιμαζόταν να πουλήσει ένα δακτυλίδι του 15ου αιώνα π.χ.. Οι άνδρες της αστυνομίας προσποιούμενοι τους αγοραστές, κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες και σε δυο ακόμη δράστες, οι οποίοι είχαν κλέψει 77 εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας.

Το προφίλ των δραστών
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Έλληνες, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ οι έρευνες για εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα στοιχεία των ληστών του μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας, αλλά πηγές αναφέρουν πως είναι ηλικίας 35 με 45 χρόνων, ασχολούνται χρόνια με την αρχαιοκαπηλία Οι αστυνομικοί θέλουν, πρώτα να συλλάβουν όλους τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις. Έτσι αυτή την ώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τρεις παράλληλες επιχειρήσεις σε Πύργο, Πάτρα και Αθήνα…Παράλληλα μετά την υπόδειξη από τους συλληφθέντες του σημείου όπου είχαν κρύψει μέρος από τα αρχαία αντικείμενα, μεταφέρθηκαν στο μουσείο προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση και να διευκρινιστεί εάν αντιστοιχούν με αυτά που άρπαξαν οι ληστές. Έτσι επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις των αστυνομικών που από την πρώτη στιγμή υποστήριζαν πως τα κλοπιμαία δεν είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή, πλέον επαληθεύονται.

Η κινηματογραφική ληστεία
Σοκ είχε προκαλέσει στις 17 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα η είδηση πως δύο κουκουλοφόροι εισέβαλλαν στο μουσείο και υπό την απειλή όπλου, έδεσαν και φίμωσαν την φύλακα, αναγκάζοντάς την να τους δείξει πού βρίσκονται τα «χρυσά στεφάνια» του μουσείου. Αφού ολοκλήρωσαν τη «δουλειά» τους, κλέβοντας 77 αρχαία αντικείμενα, διέφυγαν. Μάλιστα προκάλεσαν απίστευτη ζημιά καταστρέφοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους… Από τότε η αστυνομία διεξήγαγε εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό τους, περιμένοντας ωστόσο το μοιραίο λάθος της συμμορίας…

Τα αρχαία αντικείμενα που άρπαξαν
Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την Άθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος - 14ος π. Χ. αιώνας). Ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) και 13 πήλινοι λύχνοι.

Τα πήλινα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν είναι τέσσερα ειδώλια ηνιόχων, οκτώ ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος.

Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται έντεκα τροχοί, πέντε τρίποδες, τέσσερα ειδώλια ηνιόχου και άρματος, δώδεκα ειδώλια ίππων, επτά ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: