Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τη ΔΗΜΑΡ στην απέναντι όχθη

Μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, ενστάσεις, αγκάθια και σκληρές διαβουλεύσεις, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε και επίσημα την λήξη των διαβουλεύσεων με την τρόικα.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε τα εξής:
«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...

Εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.
Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».
ΔΗΜΑΡ: Δεν συμφωνούμε με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης
Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ δηλώνει ακόμη έντονα ανυποχώρητη στο φλέγον ζήτημα των εργασιακών.
Μάλιστα με αννακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ διασαφηνίζει απόλυτα τη θέση της πάνω στα εργασιακά θέματα ξεκαθαρίζοντας ότι πάλεψε για τις αλλαγές που προωθούνται πάνω στις εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον διευκρινίζει ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων στα εργασιακά ζητήματα δεν τη βρίσκει σύμφωνη ενώ εμμένει στις θέσεις της.
Αναφέρει ρητά το δελτίο τύπου της ΔΗΜΑΡ:
"Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη.
Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της."
Βενιζέλος: Θα ψηφίσουμε όλα τα μέτρα
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μέχρι το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου και η συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο μέχρι να ψηφιστεί στη βουλή, δήλωσε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη συζήτηση για τα μέτρα και την ψηφοφορία στη βουλή ο κ. Βενιζέλος δήλωσε «Ολοι έχουμε υποχρέωση σεβασμού της συνολικής απόφασης. Ολοι έχουμε την ίδια ευαισθησία και υπευθυνότητα, δεν υπάρχει διαβάθμιση στην ευαισθησία».

Ακόμη ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας: «Ηταν ιστορική ατυχία το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ έφθασε να είναι αυτό που κράτησε τον ‘μουντζούρη’ της διαχείρισης της κρίσης αναλαμβάνοντας μόνο του να αντιμετωπίσει μια κρίση ‘πυρηνικού χαρακτήρα’ στα τέλη 2009, στις αρχές του 2010. Υπήρξαν νομίζω και υπερβολικά καλόπιστες ως αφελείς προσεγγίσεις που οδήγησαν στην απόρριψη της πρότασης που είχα διατυπώσει να ζητήσουμε υπερψήφιση του πρώτου πακέτου».

Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες όπως υποστήριξε, δεν θα είναι εκποίηση περιουσίας, αλλά συγκροτημένη προσπάθεια επένδυσης και ανάπτυξης. Ο βασικός σκοπός των αποκρατικοποιήσειων είναι επενδυτικός και αναπτυξιακός, διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας ειδικά για τα δημόσια δίκτυα, ότι θα τελούν πάντα υπό δημόσιο έλεγχο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του κινήματος εισηγήθηκε να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το πακέτο μέτρων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στο δίλημμα «μπροστά ή πίσω», «το πίσω είναι παιχνίδι με τη “φωτιά”», ενώ η προοπτική του κόμματος είναι μία: «Να ολοκληρωθεί η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει και να αρχίσει να αποδίδει. Το πακέτο θα κριθεί συνολικά και πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί για να αλλάξει το κλίμα, να υπάρξει εκταμίευση της δόσης, θετική αντίδραση των αγορών, να υπάρξει έξοδος στο ξέφωτο»,
Αναφερόμενος προς το εσωτερικό του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Σηκώνουμε όλοι μαζί, εμείς εδώ μέσα οι 33 της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι ηρωικοί της προηγούμενης ΚΟ, το συνολικό ιστορικό βάρος της παράταξης. Καλούμαστε να απολογηθούμε για ποια πράγματα και σε ποιους. Εσωτερικά, εσωκομματικά, καλούμαστε εμείς, εσείς, να απολογηθούμε σ’ αυτούς που καθόρισαν την πορεία του κόμματος και των κυβερνήσεών τους στο παρελθόν; Η προκήρυξη του συνεδρίου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρόκριμα που είναι η στάση μας στη βουλή τις επόμενες ημέρες. Στόχος του συνεδρίου είναι να προκύψει το θεσμικό, το συλλογικό, το δημοκρατικό, το αποπροσωποποιημένο ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως είναι κρίμα, είναι άδικο, να αυτουπονομεύεται η προσπάθειά μας με μια συνεχή απαξίωση του ΠΑΣΟΚ από στελέχη μας που τιμήθηκαν από την παράταξη και τα οποία τώρα δηλώνουν ακαίρως – ευκαίρως ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα, δεν μπορεί να αναλάβει τις μεγάλες πρωτοβουλίες. Το ΠΑΣΟΚ θέλουν να διαλυθεί μέσα στην κοίτη μιας απροσδιόριστης κεντροαριστεράς, ή μιας απροσδιόριστης κεντροδεξιάς». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να υποστούμε τη διέλευση της ερήμου. Πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, την κυβέρνηση ισχυρή και σταθερή για να αποκτήσουμε τον αναγκαίο πολιτικό και ιστορικό χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: