Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αποφασισμένος ο Σαμαράς να καταθέσει τα μέτρα


Αποφασισμένος να καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο μέτρων εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, παρά την άρνηση της ΔΗΜ.ΑΡ. να ψηφίσει το Εργασιακό και την ώρα που οι εταίροι μας έχουν δώσει μια άτυπη παράταση έως τη Δευτέρα προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός στην Αθήνα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και με προφανείς πια τους κινδύνους για την τύχη της «ελληνικής προσπάθειας» το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή, με ορίζοντα τη 12η Νοεμβρίου, ουσιαστικά όμως την ερχόμενη Τετάρτη, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκτάκτως – πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης – ειδικά για την Ελλάδα και για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους αναφορικά με την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και την εκταμίευση της περιβόητης δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ. Υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει τελική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για το «όλον» πακέτο.

Το χρονικό περιθώριο που έχει απομείνει για τις όποιες διαβουλεύσεις είναι πια δεδομένο, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα και το ενδεχόμενο να δοθεί διετής παράταση στη χώρα!

Την ίδια στιγμή η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει να ζητά από τον πρωθυπουργό να αποσύρει το Εργασιακό ή να το φέρει προς ψήφιση αργότερα. Εναλλακτικά ζητά να μην έλθει σε ένα μόνο άρθρο προκειμένου να μπορέσει να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο και να διαχωρίσει τη θέση της στο Εργασιακό. Διαφορετικά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα το ψηφίσει και δια στόματος συνεργάτη του κυρίου Κουβέλη πρακτικά ζητά την απόσυρση των απαιτήσεων της Τρόικας!

Υπό αυτές τις συνθήκες στο Μαξίμου συνεχίζονται οι προσπάθειες «προσέγγισης» της ΔΗΜΑΡ, χωρίς πάντως να αλλάζει η απόφαση περί άμεσης κατάθεσης των μέτρων στην Βουλή.
Οι επιτελείς του πρωθυπουργού εκτιμούν πως όσο περνάνε οι ημέρες θα αυξάνεται η πίεση προς τον κύριο Κουβέλη, ο οποίος προφανώς και δεν θέλει να διακινδυνεύσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Στην προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τα εργασιακά και να αρθούν οι ενστάσεις που προβάλλει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης συμμετέχει και ο πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, είχε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ενώ θα επιδιώξει να έχει επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά με αιχμή το επίδομα γάμου και την καθολικότητα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Κρίσιμη ημέρα η Δευτέρα
Σε κάθε περίπτωση κρίσιμη για τις περαιτέρω εξελίξεις θα αποδειχθεί η συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα. Στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας να έχουν απαλειφθεί όλα τα μέχρι σήμερα προσκόμματα και να ανοίξει ο δρόμος για την άνεση καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Αλλά αυτό προϋποθέτει μια «σαφή» εικόνα από την Αθήνα. Στην περίπτωση που αυτή έρθει, τότε τόσο στο Euro Working Group της Δευτέρας, όσο και στο Eurogroup της Τετάρτης, θα εξετασθεί και το θέμα της χορήγησης παράτασης δύο ετών στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημοσιονομική της προσαρμογή.
Πάντως τις τελευταίες ώρες υπήρξαν και σενάρια που έκαναν λόγο για ένα … επιπλέον έκτακτο Eurogroup, στις 8 Νοεμβρίου.

Κι αυτό για να δοθεί η μάξιμουμ δυνατή παράταση στην Αθήνα για να βρεθεί μια λύση στο πολιτικό πεδίο και να αποφευχθεί το εφιαλτικότερο των σεναρίων, δηλαδή να μην εκταμιευθεί η δόση και να κινδυνεύσει η Αθήνα να κηρύξει στάση πληρωμών!

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα μια διετής παράταση στο πρόγραμμα, το μείζον θέμα που ανακύπτει είναι αυτό της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, κόστους 20 και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα και θέματα διαβούλευσης μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: