Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

SOS εκπέμπουν οι μηχανικοί


Σήμα κινδύνου για τη συνεχιζόμενη ύφεση στα ιδιωτικά και δημόσια εργα - που αναγκάζει πολλούς επιστήμονες να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό αφού πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδες ανάγκες τους και να καλύψουν τις πάγιες ασφαλιστικές τους εισφορές- εκπέμπουν οι μηχανικοί.
Χθες, ο προεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Χρηστος Σπίρτζης ζήτησε - μέσω ανοιχτής επιστολής- την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. «Απευθυνόμαστε σε εσάς για να σταματήσετε, έστω και τώρα - με την κοινωνική συνοχή ήδη κατεστραμμένη και τον τεχνικό κόσμο σε απόγνωση- να σταματήσει τη θεώρηση της πολιτικής που θελει τον πολίτη εχθρό και όχι σύμμαχο», επισημαίνει μεταξυ αλλων, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ. «Να σταματήσετε όσους συνεχίζουν να προωθούν συμφέροντα κερδοσκοπίας επικαλούμενοι της απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές».

Οπως αναφέρει ο Χρήστος Σπιρτζης: «η λέξη «ανάπτυξη» εχει μείνει μόνο στον τίτλο του αρμόδιου υπουργείου, ενω οι περισπούδαστες διορθωτικές αλλαγές στα λόγια, ως άλλοθι για την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών παροχών, μισθών, συντάξεων και υφεσιακής πολιτικής».

Και συμπληρώνει: «Μάθαμε για την κατάργηση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Γνωρίζετε οτι το υπό κατάργηση όριο αφορολόγητου των 5.000 ευρω είναι ίσο με τις ασφαλιστικές εισφορές μας; Γνωρίζετε οτι το εκπληκτικό υπουργείο Οικονομικων αποδέχεται ως δαπάνη το 10% αυτων των εισφορών;».

Την ίδια ώρα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Ελλάδας Δημήτρης Καψιμάλης, «υπάρχουν γύρω στα 110.000 αδιάθετα διαμερίσματα». Οπως λέει, «τα τελευταία τρία χρόνια, υπαρχει μείωση κατα 90% στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών».


Εγώ ο μηχανικός

«Είμαι δυσαρεστημένος, απαισιόδοξος και ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί», τονίζει ο 44χρονος αρχιτεκτονας-μηχανικος Δημήτρης Κορκίδης, που έστησε πριν απο 14 χρονια το δικό του γραφείο. «Από την ώρα που ξεκίνησε η κρίση εμείς έχουμε μείωση των δραστηριοτήτων μας κατα 60%. Η κατάσταση ειναι ακόμη χειρότερη στους νεους συνάδελφους και στα μικρά και μεσαία γραφεία. Η επικειμενη αυξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του τζίρου συνθέτουν πλέον ενα εκρηκτικό μίγμα. Προσπαθώ να προσαρμοστώ στα νεα δεδομένα αλλα νομίζω οτι κινούμαι χωρις πυξίδα...»

Οπως αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Νικος Ζυγούρης «ο περιορισμός του κύκλου εργασίας σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας έχουν κάνει το τοπίο απαγορευτικό για τους επαγγελματίες. «Ολοι προσπαθούμε να κάνουμε μικροδουλειές, όπως ενεργειακές επιθεωρήσεις, μονώσεις και ότι αλλο βρούμε για να επιβιώσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: