Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τα επόμενα βήματα συζήτησαν Μέρκελ και Λαγκάρντ


Η ευρωκρίση ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.
Άλλωστε εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί η συνάντηση εμπιστευτική. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη διάρκεια των 60 λεπτών της συνομιλίας συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ συζήτησαν «όλα τα σημεία, στα οποία τέμνονται γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα με το έργο του ΔΝΤ». Στην πραγματικότητα Μέρκελ και Λαγκάρντ θεωρείται βέβαιο ότι συζήτησαν και τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, καθώς η διευθύντρια του ταμείου θέλει εδώ και τώρα αποδείξεις ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ζητά από την ευρωζώνη να διασφαλίσει τις συνθήκες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Βερολίνο αρνείται να τοποθετηθεί, παραπέμποντας στην εκθεση της τρόικας, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ αποκλείει συμμετοχή της σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Πριν από λίγες ώρες και ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δήλωσε σήμερα "ότι δεν πρόκειται να καλύψει η ΕΚΤ τα χρηματοδοτικά κενά της Ελλάδας".

«Βασανιστικά αργή» η πρόοδος

 
O καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
 και σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, Κλέμενς Φουστ
 
Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία στους αναλυτές και τους οικονομολόγους.
«Βασανιστικά αργή» θα είναι η πρόοδος που θα σημειωθεί στις προσπάθειες των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους», εκτιμά ο Κλέμενς Φουστ, σύμβουλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε έκθεσή του κατ' εντολή της Ένωσης Βαυαρικών Επιχειρήσεων, ο Κλέμενς Φουστ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αναμένεται μια μακρά περίοδος οικονομικής στασιμότητας στις χώρες της κρίσης. Οι λόγοι που ευθύνονται για την εξέλιξη αυτή σχετίζονται με την μείωση των τιμών και των μισθών προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων και δυσχεραίνει την εξυγίανση των δημοσιονομικών, αναφέρει ο καθηγητής Φουστ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών. Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, «οι πιστώτριες χώρες και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία θα κάνουν το παν προκειμένου να αποτραπούν αποχωρήσεις από την ευρωζώνη».
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην σχετική μελέτη, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο, να αποφασίσουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που οι λαοί αυτών των χωρών, χάσουν τις ελπίδες τους για οικονομική ανάκαμψη, ως συνέπεια μιας μακράς περιόδου οικονομικής στασιμότητας», λέει ο οικονομολόγος. Διευκρινίζει μάλιστα ότι εάν τελικά προκύψει έξοδος κρατών από την ευρωζώνη, αυτά θα είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς αυτές οι χώρες έχουν λιγότερες ελπίδες ανάκαμψης σε σχέση με την Ιταλία και την Ιρλανδία.

Όχι στη συμμετοχή της ΕΚΤ σε νέο «κούρεμα»

Γιοργκ Άσμουσεν: «πρόσθετη χρηματοδότηση μπορεί να καλυφθεί
μόνο από κράτη-μέλη της ευρωζώνης»
 
«Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με μια απαγορευμένη νομισματική χρηματοδότηση κράτους», επισημαίνει σε συνέντευξή τους προς τη γερμανική εφημερίδα Die Welt το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ενδεχόμενη επιπρόσθετη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί μόνο από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Die Welt η επισήμανση του κ. Άσμουσεν συνιστά απάντηση στις πιέσεις που ασκεί η Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να δεχθεί η «ευρωτράπεζα» κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χθες στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ. Η πρώτη απομείωση του ελληνικού χρέους αφορούσε μόνο τους ιδιώτες πιστωτές και δεν έθιξε τα ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: