Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αδιεξόδο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα


Ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι ώρες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 13.30. Στο τραπέζι τέθηκαν το σκληρό πακέτο των νέων μέτρων, ύψους 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για ακόμη μία φορά η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.
Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει τονίζει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τον δίκαιο χαρακτήρα των μέτρων.
Κουβέλης: Η τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μάλιστα ο κ. Κουβέλης τόνισε πως η τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται και να κατανοήσει πως ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όρια του.
Στουρνάρας: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» διαμήνυσε και ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 16.00 μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα.

«Υπάρχει συμφωνία σε μεγάλο μέρος με την τρόικα αλλά παραμένει ακόμη ένα κομμάτι ανοικτό» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε, τέλος, ότι η διαφορά με την τρόικα έγκειται στα διαρθρωτικά μέτρα του κράτους, εκ των οποίων έχει μείνει ανοικτό το κομμάτι που αφορά τον «εκσυγχρονισμό του κράτους», ενώ υποστήριξε ότι καταβάλλεται πάσα προσπάθεια για να επιβαρυνθούν το λιγότερο δυνατό τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Η κριτική πάντως από το ΠΑΣΟΚ ενόχλησε τον κ. Στουρνάρα και κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι ο κατάλογος των μέτρων έχει δοθεί από τις αρχές της εβδομάδας και πως δεν υπάρχει καμία βοήθεια, παρά μόνο κριτική και γκρίνια.
Βενιζέλος: Πρέπει να εξαντληθεί η 4ετία – Ζητάμε παράταση και όχι οριζόντια μέτρα
«Η σημερινή συζήτηση έγινε με το μυαλό μας στους τους Έλληνες που αγωνιούν για τα μέτρα, έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες και θέλουν η χώρα να περάσει σε πιο αισιόδοξη φάση» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας από την Ιπποκράτους ένα 15' πριν τις 17.00

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τα μέτρα και υπογράμμισε ότι χρειάζεται ορίζοντας 4ετίας σε αυτή την κυβέρνηση για να πετύχει στο έργο της και να οδηγήσει τη χώρα σε παραγωγική κατεύθυνση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για να είναι αυτό το τελευταίο πακέτο μέτρων.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την αντίθεσή του στα οριζόντια μέτρα, ενώ σημείωσε ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις». Παράλληλα, έστειλε πίσω το… μπαλάκι που του πέταξε χθες ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οπ ίδιος είχε προτείνει εξαρχής Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης: «Δεν έγινε δεκτή η πρόταση που είχε κάνει από την αρχή για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και κάποιοι έρχονται τελευταία στιγμή να μας πουν “ελάτε και εσείς”. Δεν το εννοούν και το λένε και άκομψα».

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να έρθει στη Βουλή το συντομότερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μαζί με τη δέσμη των μέτρων. Παράλληλα, έκανε λόγο για παράταση που πρέπει να λάβουμε και σημείωσε ότι πρέπει να «σπάσουν» τα μέτρα με τρόπο τέτοιο ώστε αν επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2014 να μη χρειαστεί να πάρουμε ένα μέρος των μέτρων.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έστειλε ένα μήνυμα στην τρόικα αναφορικά με τα μέτρα. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η αρχική συμφωνία για το πακέτο των μέτρων ήταν 6,5 δισ. από μισθούς και συντάξεις και 5 από τη λειτουργία του κράτους, και διαμήνυσε ότι παρόλο που μπορούν να υπάρξουν μικρές διακυμάνσεις δεν είναι αποδεκτό να ξεφύγει κατά πολύ ο αρχικός στόχος.

«Στόχος μας η επιτάχυνση του φορολογικού συστήματος . Στόχος μας να υπάρξουν όσο το δυνατό γίνεται περισσότερα φορολογικά έσοδα» τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτώμενος για το κλίμα της συνάντησης ο κος Βενιζέλος υπογράμμισε πως οι συναντήσεις του με τον κύριο Κουβέλη και τον κύριο Σαμαρά γίνονται πάντα σε πολύ καλό κλίμα. αλλά όπως είπε «σημασία δεν έχουν οι μεταξύ μας σχέσεις αλλά το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία».
«Είμαστε συνεπείς θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε «έχουμε πάρει βάρος περισσότερο από αυτό που μας αναλογεί»
Ο κος Βενιζέλος εξέφρασε την επιθυμία του να «κλειδώσει» όσο το δυνατό ταχύτερα το πακέτο των 11.5 δις ευρώ
«Θέλουμε να τελειώνουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα .Υπάρχει συμφωνία για 8 δις ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά υπολείπονται ακόμη 3,5 δις ευρώ.Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συμβολή περικοπών στα φάρμακα, την άμυνα και τις δημόσιες δαπάνες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως δεν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Κυριακή αλλά την επόμενη εβδομάδα με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη. «Μέχρι το αργότερο την Πέμπτη θα έχουμε συναντηθεί. Πρέπει να πάμε με ψηφισμένα τα μέτρα στο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου» επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: