Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοσιογραφικά σενάρια για νέο «κούρεμα»


Και ο γερμανόφωνος τύπος δημοσιεύει σήμερα διάφορα σενάρια για ενδεχόμενο δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μετά το φετινό PSI και με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει» τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσσελντορφ. «Ο στόχος να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014 φαντάζει όλο και πιο ουτοπικός με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Γι αυτό έχει αρχίσει ήδη στο παρασκήνιο μία συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Είναι λογικό να νομίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο, αλλά είναι λάθος να πιστεύουν ότι τα χρήματα απλώς εξαφανίζονται. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν φτάνει καν στην Ελλάδα και χρησιμεύει απλώς για την πληρωμή δανείων και τόκων» εξηγεί η εφημερίδα.
Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα εξηγεί ότι το πρόσφατο PSI για τους ιδιώτες πιστωτές δεν απέφερε την αρχικά υπολογιζόμενη απομείωση χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, η τελική ελάφρυνση περιορίζεται στα 36 δισ. ευρώ. Συμπέρασμα: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δεύτερο κούρεμα χρέους. Αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά των κρατικών πιστωτών, που έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του ελληνικού ΑΕΠ. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη ανεπίσημα σενάρια για μείωση των απαιτήσεων αυτών κατά 30% και θεωρούν μάλλον λογικό το κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Για παράδειγμα η ΕΚΤ διατηρεί ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων, τα οποία έχει αγοράσει στο 35% της αξίας τους, κατά μέσο όρο».

Εκτός «κουρέματος» ΔΝΤ - ΕΚΤ;
.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί
η συμμετοχή της ΕΚΤ σε ενδεχόμενο κούρεμα
 
«Το κούρεμα μπορεί να γίνει απαραίτητο, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τονίζει η γερμανική έκδοση των Financial Times, επικαλούμενη «κύκλους της ευρωζώνης». Ωστόσο υποστηρίζει ότι «ούτε το ΔΝΤ ούτε η ΕΚΤ θα συμμετείχαν σε ένα τέτοιο κούρεμα» Και αυτό γιατί «το ΔΝΤ επιμένει να διατηρήσει το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή και σχεδόν πάντοτε μέχρι σήμερα έχει πάρει πίσω τα χρήματά του, ενώ η ΕΚΤ διατυπώνει το επιχείρημα ότι ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί παρά έμμεση κρατική χρηματοδότηση».
«Αλλάζουν οι ισορροπίες στην αιώνια συζήτηση περί ευρω-διάσωσης» διαπιστώνει η Frankfurter Allgemeine και εξηγεί: «Η ΕΚΤ έχει εξαγγείλει αγορά κρατικών ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης χωρίς όριο και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κατ΄αρχήν εγκρίνει τον μηχανισμό διάσωσης ESM. Και οι δύο αυτές αποφάσεις αποφορτίζουν βραχυπρόθεσμα την έντονη πίεση στους προϋπολογισμούς χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία».
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στρέφει την προσοχή της στην προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να μην συνυπολογιστούν τελικά στο χρέος τα κονδύλια που εκταμιεύονται για ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. «Κάτι τέτοιο προσκρούει στους κανόνες. Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να εγκρίνουν αυτό το τέχνασμα» τονίζει η εφημερίδα. Από την άλλη πλευρά υπενθυμίζει ότι «είναι άδικο, αλλά και ανάρμοστο να κατηγορεί κανείς την Ισπανία ότι κάνει κόλπα. Η Μαδρίτη δεν αγωνίζεται μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Ισπανία πρέπει να γίνει ο κυματοθραύστης που θα συντρίψει τις ορδές των κερδοσκόπων. Η Ισπανία πρέπει να αντέξει, γιατί έτσι θα προστατεύσει και την Ιταλία, ίσως μάλιστα ακόμη και τη Γαλλία- δύο χώρες τις οποίες, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ, θα πρέπει με κάθε τίμημα να τις κρατήσουμε μακριά από το στόχαστρο των αγορών».

Η Γερμανία συνυπεύθυνη για την κρίση;

Ο επίτροπος της Ε.Ε. Λάσλο Άντορ θεωρεί τη Γερμανία
 εν μέρει συνυπεύθυνη για την κρίση
 
Αίσθηση προκαλεί η συνέντευξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων Λάσλο Άντορ από την Ουγγαρία στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, όπου υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για την κρίση στην ευρωζώνη. Ο Λάσλο Άντορ λέει ότι «την περασμένη δεκαετία η Γερμανία επέδειξε τεράστια μισθολογική εγκράτεια, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική για ένα-δύο χρόνια, αλλά αυτό είχε συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.» Υποστηρίζει επίσης ότι «Οι ανισορροπίες στην ευρωζώνη δεν είναι μόνο αποτέλεσμα λανθασμένης πολιτικής στις χώρες της κρίσης. Η Γερμανία, ακολουθώντας μία πολιτική την οποία πολλοί θεωρούν μερκαντιλιστική, έχει διαδραματίσει και αυτή έναν ρόλο στο να ενισχυθούν οι ανισορροπίες στην ευρωζώνη, κάτι που επίσης αποτελεί αιτία της κρίσης».
«Η ιδέα να εξασθενήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας για να βοηθήσουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, μάλλον δεν πρόκειται να προκαλέσει ενθουσιασμό στη Γερμανία» επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine. Η απάντηση του Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων: «Ούτε η απόφαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αγοράσει ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση προκαλεί ενθουσιασμό στη Γερμανία. Κρίνεται όμως απαραίτητη από μία ευρωπαϊκή οπτική γωνία».

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ.σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: