Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ύφεση 3,5% αλλά και … επιπλέον έσοδα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός


Τις ευλογίες της Τρόικα που καταφτάνει την Κυριακή ξανά στην Αθήνα αναμένουν στο Γενικό Λογιστήριο, για να πάρει τέλος το απίστευτο «ράβε-ξήλωνε» στα νούμερα και τους στόχους που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Βάσει του Συντάγματος η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να το καταθέσει στη Βουλή μεθαύριο Δευτέρα (πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου), αλλά οι βασικές παραδοχές για τους στόχους και τα μέτρα της νέας χρονιάς βρίσκονται ακόμα «στον αέρα», αφού δεν έχουν συμφωνηθεί κρίσιμα θέματα (πχ επιμήκυνση χρόνου προσαρμογής, διάρθρωση του πακέτου των 13,5 δισ. κλπ) μεταξύ Τρόικας, κομμάτων και κυβερνήσεων, εντός και εκτός Ελλάδος.

Παρόλα αυτά από την περασμένη Πέμπτη που ενημερώθηκε η Τρόικα για τους άξονες του βασικού «πακέτου» μέτρων, στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν και τις τελευταίες αλλαγές «επί της οθόνης» στα νούμερα που θα παρουσιαστούν την Δευτέρα. Το προσχέδιο θα δοθεί στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής σε ηλεκτρονική μορφή (usb stick) ή μέσω email, αφού δεν προλαβαίνει καν να τυπωθεί -πριν αλλάξει και πάλι όμως όσο θα προχωρά η τελική διαπραγμάτευση με την Τρόικα και τα κόμματα την άλλη εβδομάδα

«Κλείδωσαν» πάντως ήδη οι βασικές παραδοχές του νέου προϋπολογισμού . Το μακροοικονομικό σενάριο θα προβλέπει ύφεση 3,5-4% του ΑΕΠ το 2013. Βασική αιτία της ύφεσης θα είναι και οι άγριες περικοπές δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού που θα μειωθούν το 2013 στα 62,5 δισ. ευρώ, έναντι 70 δισ. ευρώ το 2012. Παρά την ύφεση όμως, το προσχέδιο θα προβλέπει τα ίδια ή και περισσότερα φορολογικά κλπ έσοδα σε σχέση με το 2012, που θα φτάνουν στα 56-57 δισ. ευρώ.

Στο προσχέδιο θα περιγράφονται και τα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων. Χωρίς την διετή παράταση που τυχόν δοθεί στη χώρα μας, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 θα περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν από τα περίπου 7 δισ. ευρώ των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από 1-1-2013 μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν:

- αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 έτη σήμερα.

- κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.

- κατάργηση των δώρων κύριων και επικουρικών συντάξεων.

- περικοπές στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

- Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και τις αποδοχές των ΔΕΚΟ.

- περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με βάση κοινωνικά και περιουσιακά στοιχεία.

- την κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: