Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μαίνονται οι μάχες σε Δαμασκό και Χαλέπι



Αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας και μονάδες του συριακού πυροβολικού σφυροκόπησαν χθες συνοικίες σε προάστια ανατολικά της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι, καθώς συνεχίστηκαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για να σταματήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών, όπως είπαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίσης χερσαίες επιθέσεις κι εισέβαλε σε αρκετές συνοικίες για σύντομα χρονικά διαστήματα, προχωρώντας σε συνοπτικές εκτελέσεις πριν αποχωρήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χιλιάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή, στον μεγαλύτερο εκτοπισμό πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης, καθιστώντας αδύνατη την επαλήθευση των ισχυρισμών των αντικαθεστωτικών, ή των αρχών, σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη χώρα.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν σήμερα με δύο άρματα μάχης το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ταφτάναζ, ανάμεσα στην Ιντλίμπ και στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, καταστρέφοντας πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα.

«Πολλές μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο της Ταφτάναζ το πρωί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Skype ένας από τους αντάρτες που έλαβαν μέρος στην επίθεση, που αυτοαποκαλείται Αμπού Μοσάμπ.

Το αεροδρόμιο, το οποίο χρησιμοποιείται από το στρατό για να εξαπολύονται αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων των ανταρτών, «σφυροκοπήθηκε από δύο άρματα. Χρησιμοποιήθηκαν συστοιχίες αντιαεροπορικών όπλων, επίσης», είπε, υποστηρίζοντας ότι «καταστρέψαμε πέντε ελικόπτερα καθώς και κτίρια μέσα στο αεροδρόμιο», αν και αυτό παραμένει «ακόμα στα χέρια του καθεστώτος» Οι αντάρτες αποχώρησαν έπειτα από το θάνατο δύο ανδρών τους. Κατά τον ίδιο αντάρτη, «μαχητικά MiG συνεχίζουν να βομβαρδίζουν σπίτια στην Ταφτάναζ, που έχουν αδειάσει από τους ενοίκους τους».

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 9 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 πολίτες, σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα-- μία ημέρα αφότου βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 189 άνθρωποι, ανάμεσά τους 143 πολίτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Ουάταν, η οποία πρόσκειται στο συριακό καθεστώς, ο συριακός στρατός «εκκαθάρισε» τρεις συνοικίες στο Χαλέπι από τους «τρομοκράτες», και η επιχείρηση «συνεχίζεται στο υπόλοιπο κομμάτι της πόλης». Σύμφωνα με έναν γιατρό στο νοσοκομείο στο Χαλέπι, τον Αμπού Ισμαήλ, κατά μέσον όρο στην πόλη —όπου μαίνονται οι μάχες εδώ και περίπου ένα μήνα— βρίσκουν το θάνατο καθημερινά περίπου 25 πολίτες.

Στο μεταξύ, η Ρωσία κάλεσε να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη έρευνα» στη Συρία για την φονική επίθεση στη Νταράγια, ένα προάστιο της Δαμασκού, δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη 200 και πλέον πτωμάτων.
«Επιμένουμε στην αναγκαιότητα να διεξαχθεί μια αμερόληπτη έρευνα για τις συνθήκες των τραγικών γεγονότων» στην Νταράγια, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, που άνοιξε ένα γραφείο στην Δαμασκό, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι ένοχοι για τα εγκλήματα αυτά πρέπει να προσαχθούν στην δικαιοσύνη και να καταδικαστούν σε αυστηρές ποινές», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Μπάσμα Κοντμάνι, πρώην σημαίνον στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ) που παραιτήθηκε χθες, υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι η οργάνωση έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ σε προσωπικές επιδιώξεις που πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα πολιτική αρχή.

«Η αίσθησή μου είναι ότι το ΣΕΣ δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσει τις όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις», δήλωσε η Κοντμάνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τηλεφωνικά από το Παρίσι.

«Ορισμένοι έδωσαν πολύ μεγάλη έμφαση στις παραταξιακές τους επιδιώξεις, ορισμένοι στις προσωπικές τους επιδιώξεις. Αυτό απέβη σε μια μεγάλη αδυναμία στην σύνδεσή μας με τις (ένοπλες) ομάδες στο πεδίο», επισήμανε ακόμη η Κοντμάνι, αλλά και στο να μην «δοθεί η απαιτούμενη βοήθεια» στους αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές και αντάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: