Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Προάγγελος σκληρότερων μέτρων οι δηλώσεις Σαμαρά και οι αστοχίες του προϋπολογισμού



    Η επιδεικτική αναφορά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά μετά την προχθεσινή συνάντησή του στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ στην τήρηση των "συμφωνηθέντων" / υπαγορευθέντων ("η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της") και η ακόμη πιο επιδεικτική αντίστιξη της φράσης αυτής με την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε επαναδιαπραγμάτευση και σε επιμήκυνση, προϊδέασαν την κοινή γνώμη της χώρας για την συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής της μνημονιακής βαρβαρότητας ώστε να μην τρέφει πια καμία αυταπάτη για το τί θα συμβεί εφεξής. Μάλιστα, η οικονομική πολιτική από το φθινόπωρο εισέρχεται σε φάση ακόμη μεγαλύτερης σκληρότητας, καθώς:
    1. Τα μέτρα της τριετίας θα ξεπεράσουν, με βάση τους σημερινούς προϋπολογισμούς, ακόμη και τα 22,5 δισ. ευρώ.
    2. Εκτιμάται πως αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές θα τερματισθεί και το "moratorium" που έχει ζητήσει από την τρόικα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα αναφορικά με τη "δραχμολογία" και την τροφοδότηση της παραφιλολογίας για Grexit, αποπομπή χωρών από το ευρώ κ.λπ. ώς τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών.
    3. Η θετική έκθεση των πραιτόρων της τρόικας σε συνδυασμό με τις όποιες τυχόν "παραχωρήσεις" (όπως λ.χ. για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής της δανειακής σύμβασης της χώρας με τους πιστωτές της) με νέο "κούρεμα" (αυτή τη φορά επί των ομολόγων έκδοσης ελληνικού Δημοσίου τα οποία κατέχουν τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης) κ.λπ. θα συνδυαστεί με νέα μέτρα.
    Ήδη μια πρόγευση έδωσε το οικονομικό επιτελείο μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεών του να προωθήσει σε μια ιδιότυπη "διαθεσιμότητα" μέσω πρόωρης συνταξιοδότησης χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ώστε αυτοί να μειωθούν κατά 150.000 και πλέον ώς το 2015.


    Πώς θα διπλασιαστούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ
    Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ξεκινώντας την περιοδεία του να πείσει (προχθές το Βερολίνο κατά κύριο λόγο και χθες το Παρίσι δευτερευόντως) για την προσήλωση της Ελλάδας στις οδηγίες του Μνημονίου, προφανώς και γνώριζε πως οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, για τις οποίες έκανε λόγο, δεν περιορίζονται ποσοτικά στα περιβόητα 11,5 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών κρατικών εξόδων. Ίσα - ίσα, θα είχε ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο πως το ποσό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα, θα ξεπεράσουν, όπως όλα δείχνουν, ακόμη και το ύψος των 20 δισ. ευρώ τα μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν τους Έλληνες κατά την τριετία 2012 - 2014, ενώ δεν αποκλείεται, με βάση το χειρότερο -και πάντως όχι απίθανο- σενάριο, τα μέτρα να φθάσουν ακόμη και τα 22 με 22,5 δισ. ευρώ!
    Την ίδια ώρα που συζητούνταν, στο μέσον της εβδομάδας που πέρασε, στο υπουργείο Οικονομικών ορισμένες πτυχές των μέτρων (όπως λ.χ. των "ισοδύναμων" για τα ειδικά μισθολόγια, ιδίως δε των ένστολων που το πλειοψηφήσαν κόμμα θεωρεί κάτι ως "δεξαμενή παραδοσιακών ψήφων" ) το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωνε μια τεράστια «μαύρη τρύπα» των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού διευρυμένη το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου στα 2,24 δισ. ευρώ, καθώς το ποσό των εισπράξεων περιορίστηκε στα 25,8 δισ. ευρώ έναντι δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Αυτό σημαίνει πως ενδεχόμενη απόκλιση του προϋπολογισμού περί τα 2,5 δισ. με 3 δισ. ευρώ θα προστεθεί αμέσως στα μέτρα περικοπής δαπανών της διετίας 2013 - 2014, τα οποία, σημειωτέον, έχουν ήδη αυξηθεί από τα αρχικά 11,5 δισ. ευρώ στα 13,5 δισ. ευρώ, καθώς, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα επόμενα δύο χρόνια για να επιτύχει τους στόχους της και να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων από τις επικείμενες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα. Με βάση τα παραπάνω, το ποσό των μέτρων περικοπής δαπανών για τη διετία 2013 - 2014 θα ανέλθει ακόμη και σε 16,5 δισ. ευρώ, στο οποίο ποσό όμως θα πρέπει να προστεθούν και οι προβλεπόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα υπερβαίνουν σαφώς τα 2 δισ. ευρώ και θα αγγίζουν, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας το συνολικό πακέτο μέτρων στα 18,5 με 19,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αν προστεθούν και τα ύψους 3 δισ. ευρώ μέτρα του 2012, τότε η λιτότητα για την τριετία 2012 - 2014 ισούται με το "αστρονομικό" ποσό των 22,5 δισ. ευρώ εις βάρος των πολιτών και προς όφελος πρωτίστως της ύφεσης, που με τέτοιου είδους μέτρα περιορισμού εισοδημάτων και ζήτησης είναι βέβαιο ότι θα εκταθεί χρονικά και πέραν του 2016.
    Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα κριθούν και από τις διαπιστώσεις τις οποίες θα μεταφέρει το κλιμάκιο της τρόικας στους δανειστές. Αυτό θα μείνει στην Ελλάδα από τις 5 Σεπτεμβρίου ώς το τέλος του ίδιου μήνα και ενώ το ΔΝΤ αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την ύφεση στην Ελλάδα, προβλέποντας ότι θα διαρκέσει ώς το 2016. Ωστόσο η διαμάχη του ΔΝΤ με την Ε.Ε. για το "κούρεμα" των ομολόγων του επίσημου τομέα εντείνεται, καθώς το Ταμείο θεωρεί τη διαδικασία αυτή αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ προβλέπει για την ελληνική οικονομία: ύφεση κοντά στο 7% για το 2012, στο 3,5% το 2013, στο 1,5% το 2014 και στο 0,5% το 2015.

    Αναφορικά με την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, τα οριστικά στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 τα οποία δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι το έλλειμμα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα ύψη, καθώς ανήλθε σε 13,2 δισ. ευρώ και έφθασε ήδη από τα τέλη Ιουλίου το 93,4% του προβλεπόμενου για όλο το 2012 ελλείμματος (14,14 δισ. ευρώ)! Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος υποχρεώθηκε λόγω της υφεσιακής μνημονιακής πολιτικής να καταβάλει επιπλέον δαπάνες (επιδόματα ανεργίας, μειωμένες εισφορές από ανέργους κ.λπ.).

    Τα μέτρα
    Μόνο τα μέτρα περικοπών της διετίας 2013-2014 (δηλαδή χωρίς τις προβλέψεις για υστερήσεις, φόρους κ.λπ.) δηλαδή τα 13,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 22,5 δισ. ευρώ, θα προβλέπουν -ενδεικτικά και μόνο- ανάμεσα στα άλλα:
    * Μείωση στις συντάξεις (είτε από 600 είτε από 700 ευρώ, καθώς τα 2 σενάρια εναλλάσσονται διαρκώς όσον αφορά το κατώτερο ποσό μείωσης) από 2% έως και 15%.
    * Μείωση μισθών σε ειδικά μισθολόγια.
    * Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
    * Αύξηση του κατώτατου χρόνου συνταξιοδότησης (και ενώ πληροφορίες θέλουν να αποσύρεται από το τραπέζι η πρόταση για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης).
    * Νέες περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους τα λαμβάνουν.
    * Μείωση του εφάπαξ για τους δημοσίους υπαλλήλους.
    * Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την οικογένεια των δικαιούχων.
    * Περικοπές στις συντάξεις όσων λαμβάνουν δεύτερη και τρίτη σύνταξη.
    * Μείωση του μισθολογικού κόστους σε κάθε υπουργείο.
    * Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε διάφορα ταμεία.
    * Επιβολή εισφοράς για τους ανέργους του Δημοσίου.
    * Κλείσιμο και συγχωνεύσεις για περίπου 50 φορείς του Δημοσίου.
    * Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής έως και το 2015 του κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις", προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό κατά 115.000 άτομα.
    Το μείγμα πάντως αναμένεται να αλλάξει και να "εμπλουτισθεί" μετά την άφιξη της τρόικας, ώστε, εκτός από τις απαιτήσεις που έχει θέσει, να προστεθούν και νέα μέτρα...

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια: