Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Spiegel: Χρεωκοπία της Ελλάδας ακόμα και το Σεπτέμβριο

Spiegel: Χρεωκοπία της Ελλάδας ακόμα και το Σεπτέμβριο
 
Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει τον Σεπτέμβριο αναφέρει σε άρθρο του το Der Spiege καθώς σύμφωνα με το περιοδικό "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε να εννοηθεί προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα".

Το γνωστό μας πλέον για τις ανθελληνικές του θέσεις, γερμανικό περιοδικό "Spiegel", στην έκδοσή του που κυκλοφορεί αύριο, Δευτέρα, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μία πολύ ανησυχητική εικόνα για την Ελλάδα.
Λίγο πριν την κρίσιμη νέα άφιξη της Τρόικας στη χώρα, το γερμανικό περιοδικό τονίζεο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διαμηνύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα συμμετάσχει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το "Spiegel" λοιπόν μια χρεοκοπία της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο καθίσταται πιθανότερη.
Η τρόικα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζει κατά πόσον η χώρα μας ανταποκρίνεται στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της και θεωρεί σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκπληρώσει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αν η Ελλάδα λάβει περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της -ικανοποιηθεί δηλαδή το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση- αυτό, γράφει το περιοδικό, σημαίνει ότι θα χρειαστεί και επιπρόσθετη βοήθεια, ύψους από 10 έως και 50 δισ. ευρώ.
πολλές χώρες δεν είναι πλέον διατεθειμένες να προσφέρουν επιπλέον χρήματα, ενώ χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία θέτουν ως όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία.

Το περιοδικό τονίζει, ακόμη, ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θεωρείται κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί πια από τις χώρες της Ευρώπης, προκειμένου όμως να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα περιμένουν την εφαρμογή του ESM, ο οποίος δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου.
Και σε αυτό το άρθρο, γίνεται κινδυνολογία για το ομόλογο των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου, παρότι το κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μια λύση θα ήταν να εξοφληθεί από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, περιγράφει την έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων (t-bills) από την Ελλάδα, η οποία θα τα πουλήσει στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα τα υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας ως εγγύηση για τη νέα έκτακτη βοήθεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια: