Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Σήμερα "κληρώνει"! Λαίλαπα νέων μέτρων

Σήμερα "κληρώνει"! Λαίλαπα νέων μέτρων
Ξεκινά η κρίσιμη εβδομάδα καθώς σήμερα - όπως όλα δείχνουν - θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
Το πακέτο των μέτρων θα εξεταστεί και πάλι το απόγευμα στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υπό την σφραγίδα της Τρόικας το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σβήνει και γράφει, έτσι ώστε να παρουσιάσει σήμερα στις 10:30 τη λίστα των περικοπών στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να εξεταστούν τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνουν τα δύο κόμματα.

Η λίστα με τα μέτρα θα πέσει και πάλι στο τραπέζι το απόγευμα στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην πλειοψηφία των μέτρων που προωθούνται για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ.

«Αγκάθι» ωστόσο παραμένουν οι συντάξεις και οι μειώσεις μισθών που αποτελούν το τελευταίο 1,5 δισ. προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014.
Την Κυριακή η τρόικα ανακοίνωσε στον Γιάννη Στουρνάρα την πρόθεση της να παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με το "Έθνος", στο μέτωπο του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια και τη σκυτάλη έχουν πάρει οι τρεις αρχηγοί που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Ποια μέτρα έχουν στα κιτάπια τους οι πολιτικοί αρχηγοί;
- κατάργηση το ήδη μειωμένου 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο
- κατάργηση 13ης -14ης επικουρικής σύνταξης
- κλιμακωτές περικοπές 5%-15% στις κύριες συντάξεις
- πλαφόν στις συντάξεις (γύρω από τα 2.300-2.400 ευρώ)
- αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από το 65ο που ισχύει σήμερα
- μείωση στο εφάπαξ του δημοσίου από εφέτος
- Αλλαγές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται δύο σενάρια ή την καταβολή με βάση εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια ή με βάση στοχευμένες αυξομειώσεις
-Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο-Κόβονται και από τις επικουρικές. Ο υπουργός Απασχόλησης ανέβασε τόσο το ανώτατο όριο στα 2.500 ευρώ, από 2.200 που ήταν στην αρχική πρόταση, αλλά και το κατώτατο από τα 1.000, στα 1.400 ευρώ. Ο κ. Βρούτσης, επικαλούμενος μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, επέμεινε πάντως ότι στα ενδιάμεσα ποσά θα πρέπει να υπάρξει κλιμακωτή μείωση που θα ξεκινά από το 5% και θα φτάνει στο 15%.
-Περικοπές επιδομάτων. Κουβέλης και Βενιζέλος πάντως διαφωνούν με τις μειώσεις σε όλα τα επιδόματα (πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας) και επικαλέστηκαν την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αντέδρασε σύμφωνα με πληροφορίες όταν ετέθη ως θέμα και η μείωση των βοηθημάτων ανεργίας.
-Κατάργηση των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο ως 13ος και 14ος μισθός .Και εδώ υπήρξε κάθετη διαφωνία από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι επεσήμαναν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μείωση εισοδήματος γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, καθώς θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.
-Επιτάχυνση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη από την 1η Ιανουαρίου του '13 και όχι από το 2015 όπως είχε αρχικά προβλεπτεί.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκαν πάντως να ξανά συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα, πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους κυβερνητικούς του εταίρους να του προτείνουν και ισοδύναμα μέτρα, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα μεταβιβάσει την τρόικα.
Και όλα αυτά υπό την πίεση του χρόνου, αφού όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, το «πακέτο» θα πρέπει να «κλείσει» σήμερα, έτσι ώστε να συνταθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης της τρόικας, για να εκταμιευτεί στη συνέχεια η δόση των 31 δισ. ευρώ.

Σενάριο
Ο κ. Βρούτσης, που κλήθηκε στη σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσίασε εναλλακτικό σενάριο, ανεβάζοντας τόσο το ανώτατο όριο στα 2.500 ευρώ από 2.200 που ήταν στην αρχική πρόταση, αλλά και το κατώτατο από τα 1.000 στα 1.400 ευρώ.

Ο υπουργός Απασχόλησης, επικαλούμενος μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, επέμεινε πάντως ότι στα ενδιάμεσα ποσά θα πρέπει να υπάρξει κλιμακωτή μείωση που θα ξεκινά από το 5% και θα φτάνει στο 15%.
Περικοπές επιδομάτων. Υπήρξε σημαντική διαφωνία για τις μειώσεις σε όλα τα επιδόματα (πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας), καθώς τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισαν το μέτρο αυτό ως «μείωση μισθού» και επικαλέστηκαν την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ετέθη ως θέμα και η μείωση των βοηθημάτων ανεργίας, κάτι στο οποίο επίσης αντέδρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Κατάργηση των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο ως 13ος και 14ος μισθός
Και στο θέμα αυτό υπήρξε κάθετη διαφωνία από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι επεσήμαναν ότι και αυτό σηματοδοτεί μείωση εισοδήματος που θα έχει αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία, καθώς θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Επιτάχυνση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό
Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, μέτρο το οποίο -σύμφωνα με την πρόταση- θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του '13 και όχι από το 2015, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκαν να ξανα-συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους κυβερνητικούς του εταίρους να του προτείνουν και ισοδύναμα μέτρα, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην τρόικα.

Το μόνο θέμα που έθεσε με έμφαση ο κ. Σαμαράς ήταν αυτό του χρόνου. Εξήγησε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι το «πακέτο» θα πρέπει να «κλείσει» τη Δευτέρα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης της τρόικας, γεγονός που με τη σειρά του θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Ο κατάλογος των νέων μέτρων που συζητούνται

Δεν υπάρχουν σχόλια: