Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ποια ονόματα ακούγονται, ποια αποκλείονται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση ώστε εντός της ημέρας να έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Βασίλη Ράπανο στο υπουργείο Οικονομικών. Οι επιτελείς του Πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση δείχνει ακέφαλη και προβληματική και εκτιμούν ότι μόλις ανακοινωθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών το σχήμα θα μπορέσει να βρει τον βηματισμό του.
Μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου- Κουβέλη, στην οικία του πρωθυπουργού, θα έχουμε το νέο υπουργό Οικονομικών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο οποίος εκτίμησε ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί το όνομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρνηση του Βασίλη Ράπανου να αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν γνωστή από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και σήμανε συναγερμός στο Μαξίμου. Την είδηση δημοσίευσε από τότε η iefimerida.gr και αναπαρήχθη σε πολλά Μέσα εντός και εκτός Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός διερεύνησε τις προθέσεις του τηλεφωνικά αλλά δεν έγινε γνωστή η συνομιλία τους.
Οι εξελίξεις δεν έτρεξαν άμεσα λόγω της χειρουργικής επέμβασης του Αντώνη Σαμαρά αλλά και της νοσηλείας του κ. Ράπανου. Το θρίλλερ ολοκληρώθηκε χθες με την επιστολή παραίτησης που συνέταξε ο κ. Ράπανος σε χαρτί με το λογότυπο της Εθνικής Τράπεζας καθιστώντας σαφές ότι προτιμάει να διατηρήσει τη θέση του στην ηγεσία της Τράπεζας από το να αποδεχθεί την ηλεκτρική καρέκλα της οδού Νίκης.
Οι έρευνες του Πρωθυπουργού για τον αντικαταστάτη του κ. Ράπανου στρέφονται στον κύκλο των γνωστών τεχνοκρατών-πολιτικών αφού ο Γιώργος Ζανιάς, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Τάσος Γιαννίτσης θα μπορούσαν να καλύψουν με επάρκεια το κενό.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο Τάκης Αράπογλου, από τον τραπεζικό τομέα είναι επίσης δύο ονόματα που ακούγονται. Από τον πολιτικό-κομματικό χώρο της ΝΔ ακούγονται τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να μεταπηδήσει το υπουργείο Οικονομικών ο Κωστής Χατζηδάκης, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Σταύρου Δήμα . Είναι δεδομένο ότι την τελική απόφαση του πρωθυπουργού θα συνυπογράψουν και οι δυο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης ανησυχούν για την εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση και δεν θέλουν να χρεωθούν τις γκάφες και τις αστοχίες. Στη χθεσινή τους συνάντηση οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διέγραψαν το προφίλ του μελλοντικού υπουργού Οικονομικών αλλά δεν δεσμεύτηκαν για ονόματα, αφήνοντας την πρωτοβουλία στον Αντώνη Σαμαρά. Αποφάσισαν επίσης να μη μεταβούν στις Βρυξέλλες αφού θα απουσιάζει ο πρωθυπουργός κρατώντας έτσι αποστάσεις ασφαλείας από τις αστοχίες της κυβέρνησης.
«Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να διαθέτει κάποια βασικά προσόντα, αντικειμενικές ικανότητες, δυνατότητα διαπραγμάτευσης και αποδοχή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας» έλεγαν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Αυτές τις «προδιαγραφές» στην ουσία, δεν τις πληρούν πολλά στελέχη από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Θα μπορούσαν να είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ή ένας εκ των Ντόρας Μπακογιάννη, Κωστή Χατζηδάκη, Σταύρου Δήμα ή, τέλος, ο τέως διοικητής της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου.
Από το ΠΑΣΟΚ πάντως απέρριπταν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζελος. «Είναι εντελώς εκτός του πυρήνα της σκέψης του» διαβεβαίωνε το iefimerida.gr στενότατος συνεργάτης του κ. Βενιζέλου αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σχετικές πληροφορίες διακινούνται από την ΝΔ.
Στην Ιπποκράτους εκτιμούσαν επίσης ότι ούτε ο Γιώργος Ζαννιάς θα αποδεχθεί να παραμείνει στη θέση αυτή μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, αλλά ούτε οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Τάσος Γιαννίτσης.
Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον πρωθυπουργό στην οικία του στην Κάτω Κηφισιά οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να εγκρίνουν αλλά να μη προτείνουν τον νέο υπουργό Οικονομικών. Στη ΔΗΜΑΡ κρατούν στάση αναμονής επειδή ήταν δική τους πρόταση ο Βασίλης Ράπανος και δεν ευοδώθηκε. Τα μόνα ονόματα που ακούγονται στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ είναι αυτά των κκ. Ζανιά, Στουρνάρα και Γιαννίτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: