Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Προσωρινή κυβέρνηση Κάτω Κηφισιάς, χωρίς υπουργό Οικονομικών

Απορρυθμισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τα προβλήματα υγείας του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Ο Αντώνης Σαμαράς θα αναρρώσει στο σπίτι του ενώ ορίστηκε ήδη το «κουαρτέτο» υπουργών που θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Αμηχανία προκαλεί η διαφαινόμενη άρνηση του Βασίλη Ράπανου να ορκιστεί υπουργός Οικονομικών ενώ η Τρόικα ανέβαλε την επίσκεψή της στην Αθήνα για λίγες ημέρες.

Ο Αντώνης Σαμαράς μόλις σαράντα οκτώ ώρες μετά την ορκωμοσία του μπήκε για τρίωρη εγχείριση στο Αττικό Νοσοκομείο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και αναμένεται να λάβει σήμερα εξιτήριο. Αντ' αυτού στη σύνοδο Κορυφής θα μεταβεί το «κουαρτέτο» που αποτελείται από τον υπουργους Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, Αναπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα την ώρα που στην Ευρώπη κρίνεται το μέλλον του Μνημονίου και επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων. Χαρακτηριστικό είναι το νέο ραντεβού Μέρκελ-Ολάντ την Τετάρτη με στόχο να βρεθεί κοινός μεταξύ τους τόπος πριν από το ραντεβού με τους υπόλοιπους εταίρους την Τετάρτη.
Νευρικότητα επικρατεί στην κυβέρνηση και με την αναβολή του ταξιδιού της Τρόικα στη χώρα μας. Η επίσκεψή τους ορίστηκε με ανυπομονησία από το Eurogroup κάτι που θεωρήθηκε στοιχείο διεθνούς αναγνώρισης ότι η Ελλάδα έχει πλέον πολιτικά νομιμοποιημένη και σταθερή κυβέρνηση.
Νέο ραντεβού της Τρόικα στην Αθήνα θα οριστεί μόλις αναρρώσουν ο πρωθυπουργός και ορκιστεί ο νεος υπουργός Οικονομικών είτε ο κ. Ράπανος, είτε κάποιος άλλους.
Ο έλεγχος της Τρόικα διαρκεί περίπου δυο εβδομάδες και εκδίδεται η έκθεση με βάση την οποία αποφασίζεται η εκταμίευση της κάθε δόσης.
Εκτός από την καθυστέρηση, προβληματισμό προκαλεί πάντως το κείμενο της συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης καθώς πολλά σημεία πιθανολογείται ότι θα βρουν αντίθετη την Τρόικα. Η παροχολογία, η άρνηση απολύσεων και οι ακοστολόγητες προτάσεις ενδέχεται να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας και αυτό θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης την ώρα που τα ταμειακά αποθέματα λιγοστεύουν επικίνδυνα.
Ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος από τους γιατρούς να παραμείνει ακίνητος για μια εβδομάδα αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση που εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα σοβαρή και κράτησε τρεισήμιση ώρες. Ετσι, κάθε σχεδιασμός της κυβέρνησης παγώνει για τουλάχιστον μια εβδομάδα και αριθμός συσκέψεων θα πραγματοποιείται καθημερινά στην οικία του πρωθυπουργού στην Κάτω Κηφισιά.
Η διαδικασία στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μετατίθεται για δυο ημέρες. Στη θέση του Ππρωθυπουργού θα βρεθεί για λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τρίτη και Τετάρτη ο κ. Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Παραευξείνιας Συνεργασίας. Την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: