Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Απόγονοι ναζιστών: «Ζούμε για να κουβαλάμε αυτή την ενοχή»

 
O σαδιστής διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Πλάζοβ, Αμον Γκέτ, λίγο πριν από την εκτέλεσή του, το 1946, και η κόρη του, Μόνικα Γκετ Χέρτβιγκ, όπως είναι σήμερα
 
Δηλώνουν την αντίθεσή τους στις πράξεις των παππούδων τους

Βερολίνο, Γερμανία
Είναι οι απόγονοι των ανθρώπων που, 70 χρόνια πριν, διέπραξαν θηριωδίες στο όνομα του ναζισμού και συνέδεσαν τη φήμη τους με την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας. Σήμερα, οι απόγονοι του Χάινριχ Χίμλερ, του Χέρμαν Γκέρινγκ, του Ρούντολφ Ες και του Άμον Γκετ δηλώνουν την αντίθεσή τους στις πράξεις των παππούδων τους και επιθυμούν να απαλλαχθούν κάποτε από την ενοχή που κουβαλάνε, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ευθύνη, όλα αυτά τα χρόνια. Το βρετανικό BBC κατέγραψε σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ τις απόψεις τους.

Ο Ράινερ Ες μόλις από πριν μερικά χρόνια άρχισε να συνειδητοποιεί το μέγεθος της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος και του ρόλου που έπαιξε ο παππούς του στην υπόθεση αυτή. Ο παππούς του, Ρούντολφ Ες (απλή συνωνυμία με τον δεύτερο τη τάξει στην ναζιστική ιεραρχία και δεξί χέρι του Αδόλφου Χίτλερ), ήταν ο πρώτος διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς ενώ ο γιος του Ρούντολφ, δηλαδή ο πατέρας του Ράινερ, ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδεολογία με την οποία ανατράφηκε. Αυτή είναι η αιτία που ο 45χρονος άντρας δεν έχει πλέον επαφή μαζί του αφού νιώθει στο "πετσί" του την ντροπή του οικογενειακού του ονόματος. «Ακόμη κι αν δεν υπάρχει λόγος να αισθάνομαι οποιαδήποτε ενοχή, ωστόσο ζω για να την κουβαλάω μέσα στο μυαλό μου και ντρέπομαι γι' αυτό που έκανε ο παππούς μου σε χιλιάδες άλλες οικογένειες», τονίζει ο Ες στο BBC.

Η Μπετίνα Γκέρινγκ, ανιψιά του Χέρμαν Γκέρινγκ (του υποτιθέμενου διαδόχου του Χίτλερ), όταν συνειδητοποίησε τα εγκλήματα που διέπραξε ο θείος της, όχι μόνο υποβλήθηκε, εκουσίως, σε στείρωση προκειμένου να μην περάσει το «μολυσμένο», όπως λέει η ίδια, αίμα της στις επόμενες γενιές, αλλά έπεισε και τον αδελφό της να κάνει το ίδιο! Επειδή μάλιστα έμοιαζε φυσιογνωμικά στον θείο της, η 55χρονη Γερμανίδα έφυγε από τη Γερμανία πριν από 30 χρόνια και πλέον ζει σ' ένα τροχόσπιτο στη πόλη Σάντα Φε του Νέου Μεξικό στις ΗΠΑ. «Τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να αποδέχομαι τον εαυτό μου γι' αυτό που είμαι, ό,τι κι αν αυτό περικλείει: καλό, κακό ή άσχημο», επισημαίνει η ίδια.

Η Μόνικα Γκετ Χέρτβιγκ ήταν ακόμη μωρό όταν ο πατέρας της, Αμον Γκετ, ο σαδιστής διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Πλάζοβ, κοντά στην Κρακοβία, δικάστηκε και απαγχονίστηκε για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε. Η μητέρα της τη μεγάλωσε σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτα, αλλά όταν η Μόνικα έγινε 18 ετών έμαθε την άβολη αλήθεια: η μητέρα της της ομολόγησε ότι ο πατέρας της είχε δολοφονήσει χιλιάδες Εβραίους. Όταν είδε στο σινεμά την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η Λίστα του Σίντλερ» όπου τον πατέρα της υποδυόταν ο βρετανός ηθοποιός Ρέιφ Φάινς, η 70χρονη σήμερα Mόνικα ένιωσε σαν «να τη χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα». Προκειμένου να ξορκίσει, τρόπον τινά, τις Ερινύες που την καταδιώκουν έκτοτε, έγραψε ένα βιβλίο με θέμα τον πατέρα της και τίτλο «Πρέπει να αγαπώ ακόμη τον πατέρα μου, έτσι δεν είναι;».

Η Κατρίν Χίμλερ, κόρη του αδελφού του Χάινριχ Χίμλερ, Ερνστ, έκανε κάτι πολύ χαρακτηριστικό: παντρεύτηκε το γιο ενός επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος (!) και πλέον ευελπιστεί ότι κάποια μέρα θα αφηγηθεί στο παιδί της την αλήθεια για το βαρύ πατρογονικό παρελθόν της. «Είναι πολύ βαρύ φορτίο να έχεις ένα τέτοιο μέλος στην οικογένεια, τόσο κοντά του. Είναι κάτι που κρέμεται σαν σκιά από πάνω σου», τόνισε, προσθέτοντας πως «έβαλα τα δυνατά μου να απέχω από αυτό και να το αντιμετωπίσω. Δεν ντρέπομαι πια γι' αυτήν την επαφή της οικογένειάς μου». Η 45χρονη Γερμανίδα έγραψε το βιβλίο «Τα αδέρφια Χίμλερ: Μια γερμανική οικογενειακή ιστορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: