Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Μπεντίτ: Οι «ταλιμπάν» της Ε.Ε. σκοτώνουν την Ελλάδα

Δυσοίωνες προβλέψεις του Γάλλου ευρωβουλευτή των Οικολόγων δημοσιεύει το περιοδικό Moustique και σκιαγραφεί στο ρεπορτάζ του το πορτραίτο μιας Αθήνας «στα πρόθυρα της κοινωνικής έκρηξης»
Στο θέμα με τίτλο «Εδώ και δύο χρόνια, οι Έλληνες ζουν στον ρυθμό ακραίων προγραμμάτων λιτότητας» το μεγάλης κυκλοφορίας εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό του Βελγίου περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα η εικόνα μιας Αθήνας, που πνίγεται στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Το θέμα συνοδεύεται από συνέντευξη του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ με τίτλο «Τους ζητάνε το αδύνατο» και υπότιτλο «Συνάντηση στην Αθήνα, με τον πιο παθιασμένο υποστηρικτή της ελληνικής υπόθεσης».
Ο γερμανοεβραϊκής καταγωγής Γάλλος πολιτικός (ηγετική φυσιογνωμία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και του Μάη του '68) εξηγεί καταρχήν τους λόγους για τους οποίους συμπάσχει με τους Ελληνες: «Δεν υποστηρίζω τους Έλληνες, υποστηρίζω μία ιδέα δικαιοσύνης. Βρίσκω ότι ζητάνε το αδύνατο σε αυτήν τη χώρα. Όντως, υπήρξε πελατειακό σύστημα, διαφθορά, φοροδιαφυγή, ως εθνικό άθλημα. Αλλά από την άλλη, η ΕΕ δεν μπόρεσε να δημιουργήσει δομές επίβλεψης, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια ολισθήματα. Η λιτότητα που οι Ταλιμπάν της ΕΕ επιβάλλουν στην Ελλάδα είναι φάρμακο που θα σκοτώσει τον άρρωστο. Οι Έλληνες έχουν λίγες πιθανότητες να τα βγάλουν πέρα».
Διευκρινίζει επίσης σε ποιους αναφέρεται ότι χρησιμοποιεί τη λέξη «Ταλιμπάν» λέγοντας «Οι υπέρ- φιλελεύθεροι που επιβάλλουν μέτρα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες στους κατοίκους... Τους χαρακτήρισα Ταλιμπάν, διότι έχουν μεγάλη δόση αναισθησίας» ενώ στη συνέχεια αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα να προμηνύει αυτό που θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη αργότερα: «Όχι. Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη δεν θα τα βγάλει πέρα χωρίς ένα πρόγραμμα ανάκαμψης. Ο υπέρ- φιλελευθερισμός δεν θα νικήσει».
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ καταλήγει πως το πλέον ανησυχητικό για την κατάσταση στην Ελλάδα είναι η απουσία επενδύσεων και αναπτυξιακού προγράμματος: «Προς το παρόν, έτσι είναι. Αλλά κάτι αρχίζει. Υπάρχει ένα κίνημα στην Ευρώπη για να εξισορροπηθεί αυτή η πολιτική λιτότητας. Υπάρχουν 25 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για την ανάκαμψη, ένα είδος σχεδίου Μarshalll, σε συνεργασία με τους Έλληνες. Η διαδικασία θα είναι αρκετά αργή, αλλά νομίζω ότι υπάρχει συμφωνία των Ελλήνων σε αυτήν. Πάντως, πολύ περισσότερο από ό,τι με τη λιτότητα, που τους επιβάλλεται τυφλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: