Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Εβρος: Το μόνο που φτιάξαμε ήταν ένα… ομοίωμα του φράχτη!

 


 
3.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν στη χώρα μας τους δυο πρώτους μήνες του 2012 μόνο από τον βόρειο Έβρο, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 1.609, δηλαδή σχεδόν οι μισοί. Παρά τις εξαγγελίες για την κατασκευή του «Φράχτη» του Έβρου και την ενίσχυση των συνόρων από την «Frontex», το μόνο που έχει στηθεί σήμερα ήταν ένα… ομοίωμα του φράχτη!

Έξι το πρωί, χωριό Βύσσα Έβρου. Μέσα από τα χωράφια ξεπηδούν δεκάδες μετανάστες. Ρωτούν να μάθουν που βρίσκεται ο κεντρικός δρόμος και που είναι το αστυνομικό Τμήμα. Περπάτησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα και πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ ο καθένας για να φθάσουν εδώ από Αφρική και Ευρώπη. Η μαρτυρία του Χαμίντ από το Αφγανιστάν, τον οποίον συναντήσαμε ξημερώματα, λίγα μόλις μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποκαλύπτει ένα δρομολόγιο χωρίς επιστροφή γεμάτο κινδύνους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου στερήσουν ακόμα και την ίδια σου τη ζωή:

«Χρησιμοποίησα διάφορα μέσα για να πάω από το Αφγανιστάν στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί περπάτησα 250 χιλιόμετρα μέχρι την Αδριανούπολη όπου συνάντησα τον σύνδεσμο μου που θα με μετέφερε στην Ελλάδα. Πλήρωσα 1.200 ευρώ. Μου είπε ότι είναι πολύ εύκολο να περάσω από εκεί στην Ελλάδα, αρκεί να ακολουθήσω τις οδηγίες του και ότι αφού περάσω τα σύνορα δεν θα με πειράξει κανένας. Περίμενα για ώρες μέσα στη νύχτα μαζί με άλλους μετανάστες και κάποια στιγμή μας πήραν όλους μαζί και περπατώντας βρεθήκαμε εδώ, σε ελληνικό έδαφος». Ο Χαμιντ είναι  νέος, μορφωμένος, μιλάει καλά αγγλικά και διαθέτει κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας. Η φυσιογνωμία του δεν παραπέμπει στο προφιλ των εξαθλιωμένων μεταναστών που έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας. Και όμως. Το πιθανότερο είναι να καταλήξει εκεί.

«Στην Αθήνα με περιμένουν οι φίλοι μου που με προσκάλεσαν να έρθω. Οι συνεννοήσεις μας γίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον μου εδώ αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι καλύτερα από ότι στην χώρα μου. Μου είπαν ότι στην Ελλάδα όλο και κάποια δουλειά θα βρω να κάνω, απ’ αυτές που δεν κάνουν οι ντόπιοι».

Η ταρίφα για να περάσει ένας μετανάστης από την Αδριανούπολη στην Ορεστιάδα σήμερα ανέρχεται στα 800 με 1200 ευρώ. Οι διακινητές περνάνε τους μετανάστες είτε από τα χερσαία σύνορα είτε από το ποτάμι με μικρές βάρκες που, αν και κανονικά δεν χωράνε πάνω από 4 άτομα, εκείνοι στιβάζουν ακόμη και δέκα άτομα με αποτέλεσμα πολλές βάρκες να βυθίζονται μαζί με τους μετανάστες. Τα σημεία στον Έβρο από όπου οι μετανάστες μπορούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα είναι εκατοντάδες.

«Οι διακινητές θεωρούν ακόμη και σήμερα αυτό το δρομολόγιο ευκολότερο, συντομότερο και οικονομικότερο και για αυτό εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η πίεση» εξηγεί στο «Πρώτο Θέμα» ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας κ. Γιώργος Σαλαμάγκας. Τα καραβάνια παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα συνεχίζουν να καταφθάνουν αμείωτα ακόμη και τις μέρες αυτές που στην περιοχή επικρατούν πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ποτάμι του Έβρου έχει «φουσκώσει».

Οι διακινητές μάλιστα, για να μη συλληφθούν αποφεύγουν πλέον να συνοδεύουν τους μετανάστες και σπρώχνουν τις βάρκες στο ποτάμι με τους μετανάστες, για να φθάσουν μόνοι τους απέναντι, στην ελληνική πλευρά. Αποτέλεσμα είναι πολλές από τις βάρκες αυτές να ανατρέπονται και οι μετανάστες να πνίγονται στα παγωμένα νερά του Έβρου. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί που μέσα στη νύχτα έχουν πάρει θέσεις μάχης παρακολουθώντας με ειδικά κιάλια τις κινήσεις των δουλεμπόρων για να τους συλλάβουν, αναγκάζονται να τους αφήσουν να διαφύγουν για να σώσουν τους μετανάστες από το ποτάμι, ενώ μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανασυρθεί έντεκα πτώματα.

Από τον Ιανουάριο έχουν συλληφθεί 7 Τούρκοι διακινητές. Ορισμένοι από αυτούς οπλοφορούν και δεν διστάζουν να πυροβολήσουν εναντίον των αστυνομικών όταν δουν ότι τους πλησιάζουν για να τους συλλάβουν. Τον προηγούμενο χρόνο τουλάχιστον τέσσερις φορές πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών τραυματίζοντας μάλιστα έναν από αυτούς.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  • 2010 – Συλλήψεις λαθρομεταναστών > Μόνο στον Βόρειο Έβρο > 36.000
  • Σε όλο τον Νομό > 49.088

  • 2011 – Συλλήψεις λαθρομεταναστών > Μόνο στον Βόρειο Έβρο > 28.231
  • Σε όλο τον Νομό > 56.000  (156 την ημέρα)

Στοιχεία για α΄ δίμηνο 2012 και σύγκριση με αντίστοιχη περσινή περίοδο

2011 – Συλλήψεις λαθρομεταναστών
Ιανουάριος 2011 > 1.077
Φεβρουάριος 2011> 532
ΣΥΝΟΛΟ: Α Δίμηνο 2011 > 1.609

2012 – Συλλήψεις λαθρομεταναστών
Ιανουάριος 2012 > 1.671
Φεβρουάριος 2012 > 1.289
ΣΥΝΟΛΟ: Α Δίμηνο 2012 > 2.960

Συλλήψεις διακινητών
2010 > 73
2011 > 62
2012  (Α Δίμηνο) > 7

Το 55% των μεταναστών που συλλαμβάνονται είναι Αφγανοί. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως από Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία.

ΠΗΓΗ: Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας
Η κατασκευή του περιβόητου φράχτη

Τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Βόρειο Έβρο βρίσκονται στο χωριό Βύσσα. Εδώ από τη μια πλευρά του δρόμου είναι ελληνικό έδαφος και από την άλλη πλευρά, δίπλα ακριβώς δηλαδή, είναι τουρκικό έδαφος. Σε αυτό το τμήμα αναμένεται να κατασκευαστεί ο περίφημος «φράχτης» που θα έχει μήκος 10,3 χιλιόμετρα. Το ποτάμι του Έβρου όμως, που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δυο χώρες, θα συνεχίσει να αποτελεί το μεγαλύτερο πέρασμα λαθρομεταναστών.

«Ο φράχτης θα μας λύσει το πρόβλημα στο συγκεκριμένο χερσαίο κομμάτι, από εκεί δηλαδή που το 2012 μας πέρασαν 26 χιλιάδες άτομα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε την δυνατότητα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα ποτάμια σύνορα. Ο φράχτης όμως δεν θα λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα ούτε το πρόβλημα της ροής μεταναστών στον Έβρο.

Δεν θα είναι όμως μόνο ο φράχτης. Υπάρχει και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών, ημέρας και νύχτας, έχουμε ήδη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, και από εκεί κατοπτεύουμε όλη την περιοχή», εξηγεί ο κ. Γιώργος Σαλαμάγκας.

Στο σημείο όπου ο Χρήστος Παπουτσής πριν από έναν μήνα «θεμελίωσε» το έργο τίποτα δεν μαρτυρά ακόμη την κατασκευή του, παρά μόνο ένα ομοίωμα του «φράχτη» από συρματόπλεγμα που βρήκαμε εκεί να το «φυλάνε» οι συνοριοφύλακες της «FRONTEX». Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Μαρτίου –αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες- και θα διαρκέσουν πέντε μήνες.

Ο «φράχτης» θα στηρίζεται σε χαλύβδινους γαλβανισμένους στύλους. Το κόστος θα ανέλθει στα 3 εκατομμύρια 160 χιλιάδες ευρώ και τελικά, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, δεν θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά μόνο από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «τέτοιου είδους μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και δεν συμβάλλουν στην καταπολέμηση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης». Στο ίδιο χερσαίο τμήμα έχουν ήδη τοποθετηθεί 23 θερμικές κάμερες που καταγράφουν 24 ώρες το 24ωρο κάθε κίνηση.

Αν και η πλειοψηφία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής συμφωνεί με την κατασκευή του «φράχτη», μια ομάδα κατοίκων της Ορεστιάδας δημιούργησε την ομάδα «Stop the Evros wall» εκφράζοντας την αντίθεση της στην κατασκευή του. «Η δημιουργία του έχει στόχο να υπενθυμίζει ότι ο φράχτης μπορεί να ορθωθεί ως τείχος υποκρισίας για τους νόμιμους και εξευτελισμού για τους λαθραίους» υποστηρίζει η Οργάνωση. Την ίδια στιγμή πολλοί άλλοι κάτοικοι στα χωρία του Έβρου υποστηρίζουν πως αντί να δοθούν τόσα εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του «φράχτη» θα ήταν προτιμότερο να διοχετευτούν για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, μιας και κάθε χρόνο λόγω των πλημμυρών πολλές αγροτικές εκτάσεις αλλά και σπίτια καταστρέφονται. Ακόμη και ο «φράχτης» πρόκειται να κατασκευαστεί σε μια περιοχή που πολύ συχνά πλημμυρίζει.



«Ο φράχτης θα αυξήσει την ταρίφα των διακινητών»!

Αν η κατασκευή του «φράχτη» προχωρήσει, τότε οι περιπολίες θα εστιαστούν στο ποτάμι του Έβρου. Από το χωρίο Βύσσα το πρόβλημα θα μεταφερθεί προς την Αλεξανδρούπολη. «Αν φτιάξουν το τείχος οι διακινητές φυσικά θα συνεχίσουν να φέρνουν μετανάστες στην Ελλάδα, απλά  θα αυξήσουν την ταρίφα, και από 1.000 ευρώ που παίρνουν τώρα θα ανεβάσουν την τιμή στις 2 χιλιάδες ευρώ» μας λέει ο Καδίρ από το Αφγανιστάν, τον οποίον συναντήσαμε να ετοιμάζεται να επιβιβαστεί στο ΚΤΕΛ του Έβρου που θα τον μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αθήνα.

Οι μετανάστες που συλλαμβάνονται, οδηγούνται στο χώρο κράτησης στο χωριό Φυλάκιο και αφού γίνει η καταγραφή τους θα πάρουν ένα χαρτί που τους ενημερώνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε 30 μέρες. Το επόμενο βήμα είναι να αγνοήσουν αυτή την προειδοποίηση και να κατευθυνθούν προς τα ΚΤΕΛ. «Αν μαζευτούν γύρω στα 50 άτομα τους δίνουμε ένα λεωφορείο μόνο για αυτούς για να κατέβουν στην Αθήνα. Κόβουν κανονικά εισιτήριο και επιβιβάζονται στο ΚΤΕΛ.

Ορισμένοι από αυτούς γνωρίζουν από πριν την διαδικασία, ακόμη και πόσο έχει το εισιτήριο. Πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν τρόφιμα για το ταξίδι, ενώ άλλοι αγοράζουν από τα εστιατόρια. Κάποιος μάλιστα προχθές, πλήρωσε με 100 ευρώ», μας λέει ένας υπάλληλος των ΚΤΕΛ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: