Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τουρισμός:Μείωση στις κρατήσεις, αλλά το κλίμα αλλάζει

 
Μπορεί η Αίγυπτος να ήταν η τιμώμενη χώρα στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, ΙΤΒ, ωστόσο και η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.
Κι αυτό, όχι εξαιτίας της εντυπωσιακής της παρουσίας στους εκθεσιακούς χώρους της ΙΤΒ, αλλά κυρίως εξαιτίας των δυσοίωνων μηνυμάτων από την τουριστική αγορά της Γερμανίας. Μεγάλοι tour operator, όπως οι όμιλοι TUI, Thomas Cook, REWE και Alltours καταγράφουν υποχώρηση των κρατήσεων που φτάνει το 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όλοι αποδίδουν την υποχώρηση της ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν στην αρνητική για την Ελλάδα ειδησεογραφία.

«Οι Γερμανοί διερωτώνται εάν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα»

Αξιοσημείωτη η εκθεσιακή παρουσία της Ελλάδας

«Οι ειδήσεις που έρχονται από την Ελλάδα ή αφορούν την Ελλάδα δεν είναι θετικές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι επιφυλακτικοί οι Γερμανοί τουρίστες στο ζήτημα των διακοπών τους στη χώρα αυτή», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του τουριστικού ομίλου Thomas Cook Ματίας Μπράντες, προσθέτοντας ότι πολλοί προβληματίζονται και περιμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης του ευρώ. Ο κ. Μπράντες αναφέρει και «τις ειδήσεις εκείνες που δεν είναι καθόλου φιλικές προς τους Γερμανούς και οι οποίες κάνουν τους γερμανούς τουρίστες να διερωτώνται εάν τελικά είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Πολλοί διερωτώνται εάν υπάρχει ακόμη η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία. «Εμείς τους λέμε ότι υπάρχει η ελληνική φιλοξενία, αλλά οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφάλεια», λέει ο εκπρόσωπος του τουριστικού ομίλου Thomas Cook.

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς»

Η Σουζάνε Στούνκελ, εκπρόσωπος της TUI

Παρόμοιες είναι οι διαπιστώσεις των άλλων tour operator. H Σουζάνε Στούνκελ από τον τουριστικό γίγαντα TUΙ, εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξη για τη συνέχεια. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα θα αυξηθούν στη συνέχεια, όπως ακριβώς έγινε και την περασμένη χρονιά. Απλά, φέτος οι κρατήσεις θα γίνουν λίγο αργότερα», λέει η κα Στούνκελ, και διευκρινίζει: «Δεν διακρίνουμε κανένα λόγο που θα κάνει τους Γερμανούς να αποφύγουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα παραμένει για τους Γερμανούς ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών της TUI και αυτό καταδεικνύει με πόση ευχαρίστηση οι Γερμανοί κάνουν διακοπές στην Ελλάδα».
Αλλαγή του κλίματος διαπιστώνει και ο διευθυντής του ΕΟΤ Γερμανίας Παναγιώτης Σκορδάς. «Έχω διαπιστώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι οι Γερμανοί δεν μιλούν πλέον αρνητικά για την Ελλάδα, αλλά μιλούν για τους Έλληνες και τις μειώσεις μισθών που υφίστανται. Τους βλέπουν με συμπάθεια. Βλέπω το κλίμα σιγά-σιγά να αλλάζει», τονίζει ο κ. Σκορδάς.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στα περσινά επίπεδα»

Ο μάνατζερ της REWE-Touristik Ρολφ-Ντίτερ Μάλττσαν

Η Ελλάδα ανήκει στις αγαπημένες χώρες των Γερμανών τουριστών, ωστόσο, οι απώλειες που έχουν σημειωθεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 είναι μεγάλες και δεν είναι εύκολο να καλυφθούν το επόμενο διάστημα, εκτιμά ο Ρολφ Ντίτερ Μάλττσαν, μάνατζερ στον tour operator REWE Touristik. «Θα υπάρξουν απώλειες, καθώς οι οικογένειες που κλείνουν νωρίς ένα τουριστικό πακέτο, επειδή θέλουν να κάνουν στις αρχές της σαιζόν τις διακοπές τους, αυτοί έχουν κάνει ήδη την επιλογή τους», αποφαίνεται ο κ. Μάλττσαν. «Ελπίζουμε όμως ότι εκείνοι που πέρσι έκλεισαν σχετικά αργά τις διακοπές τους στην Ελλάδα, θα συμπεριφερθούν έτσι και φέτος. Ελπίζουμε δηλαδή να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των κρατήσεων για Ελλάδα, αλλά ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στα περσινά επίπεδα. Αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι μας, αλλά στο χέρι των ΜΜΕ και των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων», εκτιμά ο μάνατζερ της REWE Touristik.

Σε κάποια αεροδρόμια ο τουρίστας διερωτάται εάν βρίσκεται στην ΕΕ

Το περίπτερο της Ρόδου στην ΙΤΒ

Η Ελλάδα έχει πιστούς φίλους που δεν την αλλάζουν εύκολα, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των μεγάλων ταξιδιωτικών ομίλων. «Ο βαθμός ικανοποίησης από το ελληνικό τουριστικό προϊόν υπερβαίνει το 75%», επισημαίνει ο Ρολφ-Ντίτερ Μάλττσαν. Ο γερμανός μάνατζερ διακρίνει ωστόσο και προβλήματα στις υποδομές: «Ένα από τα θέματα που προβληματίζουν είναι τα αεροδρόμια. Σε κάποιες περιοχές όταν έρχεται με το αεροπλάνο ο τουρίστας πραγματικά διερωτάται εάν βρίσκεται σε χώρα μέλος της ΕΕ». Αντίθετα, εξηγεί ο κ. Μάλττσαν όσον αφορά την ποιότητα των ξενοδοχείων έχουμε μια εντυπωσιακή εξέλιξη. «Στο πεδίο αυτό έχουν γίνει πολλά και σε πολλές κατευθύνσεις. Το σέρβις στα περισσότερα ξενοδοχεία είναι υψηλής ποιότητας και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν άψογη συμπεριφορά. Στο ξενοδοχείο λοιπόν είναι όλα ωραία. Στον δρόμο προς τα εκεί είναι μερικές φορές προβληματικά τα πράγματα, λέει ο Ρολφ-Ντίτερ Μάλττσαν.
Τις ξενοδοχειακές υποδομές της Ελλάδας εξαίρει και η Σουζάνε Στούνκελ, επισημαίνοντας ότι οι γερμανοί τουρίστες σπάνια επιστρέφουν δυσαρεστημένοι από την Ελλάδα. «Σε φάσεις απεργιών, ναι εκφράζονται παράπονα, αλλά κατά τα άλλα υπάρχουν πολλές και σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, που είναι προσανατολισμένες στις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων και οι οποίες ικανοποιούν κάθε επιθυμία των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα».
Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: