Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ με στόχο το χρέος της χώρας να μειωθεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Λίγο μετά τις 5 το πρωί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν πως έχει ήδη υπάρξει ικανοποιητικό επίπεδο συμφωνίας, τόσο σε ότι αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις προσπάθειες για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ήτοι στην ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), όσο και σε σχέση με την αντίστοιχη συμμετοχή του δημόσιου τομέα της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση 130 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το χρέος στο 121% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ιδιώτες πιστωτές θα δεχθούν απώλειες που αντιστοιχούν σε 53,5% σε επίπεδο ονομαστικής αξίας για τα ομόλογα που κατέχουν.

Νωρίτερα πάντως η όλη διαδικασία είχε μετατραπεί σε θρίλερ, καθώς μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης οι 17 υπουργοί οικονομικών εξακολουθούσαν να συζητούν για το πού και πώς θα βρεθούν τα κονδύλια ύψους 3 έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που «λείπουν» από την διαφορά της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους και των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και παρουσιαστεί από ελληνικής πλευράς.

Στο ξεκίνημα του Eurogroup το ποσό που απαιτούνταν για να κλείσει  η συμφωνία ήταν της τάξης των 6 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιμονής της Ολλανδίας, της Φιλανδίας, της Γερμανίας αλλά και του ΔΝΤ, να μην υπάρξει αναθεώρηση του στόχου του 120% ως προς το ύψος του ελλείμματος επί του ΑΕΠ στην ολοκλήρωση της νέας «στήριξης» της χώρας μας, το 2020 κι αφού φυσικά θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ΚΑΙ το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: