Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Επτά προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των ταμείων

Εναλλακτικές προτάσεις για την εισαγωγή νέων πόρων υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση ερώτησής του. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων πρότεινε:
Αόριστες υποσχέσεις Βενιζέλου για προστασία της περιουσίας των ταμείων
* Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα.
* Κοινωνική ρήτρα επί της ακίνητης περιουσίας.
* Ειδική έκτακτη εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα επιβαρύνει αποκλειστικώς τα τραπεζικά ιδρύματα.
* Ειδική εισφορά στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
* Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε το ταμείο της περιουσίας να υπηρετεί τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι τους δανειστές, το πρόγραμμα "Ήλιος" να πληρώνει τα ταμεία και όχι τους δανειστές.
* Απόδοση των 10 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος στα ταμεία.
"Γιατί να αποδεχθούμε να βάλουμε και στο Σύνταγμά μας ακόμα ότι θα έχουμε προτεραιότητα να πληρώνουμε τους τοκογλύφους και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία; Γιατί να μην προηγούνται τα ταμεία;" αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατατίθενται στο πλαίσιο ενός "άλλου δρόμου, που περνά μέσα από μια ισχυρή πολιτική βούληση ρήξης" και από την "ισχυρή εντολή του λαού σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας να σταματήσει αυτή την καταστροφή". "Θα βγάλουμε εισιτήριο επιστροφής στους επικίνδυνους υπαλληλίσκους της πεντάρας, στον διαβόητο Τόμσεν και στην παρέα του, που ασκούνται σε ιατρικά πειράματα στο πτώμα μιας οικονομίας, μιας κοινωνίας και μιας χώρας. Θα σταματήσουμε επιτέλους -αυτός είναι ο στόχος μας- αυτή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία της χώρας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ε. Βενιζέλος: Αρνητικοί οι συσχετισμοί για διαπραγμάτευση

Επιχειρώντας να απαντήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρχικά κατέφυγε στην αλαζονεία ("σας καλωσορίζω στον χώρο των προτάσεων" είπε), αλλά στη συνέχεια άρχισε να στρεψοδικεί για να υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ρήτρα ακίνητη περιουσία, αλλά ξεσηκώθηκε όταν επιβλήθηκε το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Ξέχασε όμως ο υπουργός Οικονομικών ότι το ειδικό τέλος δεν πάει στα ταμεία, αλλά στον προϋπολογισμό. Υποστήριξε ακόμη ότι η δημόσια περιουσία δίνεται στα ταμεία.
Ουσιαστικά ο Ε. Βενιζέλος θεωρεί πως οι αρνητικοί παγκόσμιοι και πανευρωπαϊκοί συσχετισμοί δεν επιτρέπουν να γίνει διαπραγμάτευση. "Θα κυβερνήσετε τον τόπο εντός ή εκτός Ευρώπης; Γιατί εντός υπάρχουν καταναγκασμοί" είπε. Με αυτό το σκεπτικό απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να "κουρευτούν" και τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι, αν η ΕΚΤ δει ότι μειώνεται η αξία τους, θα σταματήσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία.
Κάπως έτσι απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών και την άλλη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: αντί να κοπούν οι συντάξεις για να εξοικονομηθούν 325 εκατ. ευρώ, να κόψει 1 δισ. ευρώ από την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων. Υποστήριξε ότι η κατασκευή των υποβρυχίων "τροφοδοτεί την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία" και ο ΣΥΡΙΖΑ στερεί το πολεμικό ναυτικό από δύο υποβρύχια, κλείνει δύο ναυπηγεία και ρίχνει στην ανεργία 10.000 οικογένειες!
Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην κατηγορία του Ε. Βενιζέλου ότι η αριστερά προτείνει να γίνουμε Αλβανία. "Είναι μια φράση που έρχεται από εποχές που εγώ δεν τις έχω ζήσει ευτυχώς, όπου κυριαρχούσε στον δημόσιο λόγο ο αντικομμουνισμός" τόνισε και ρώτησε: "Εκτιμάτε ότι η βαλκανοποίηση των συντάξεων μας οδηγεί σε μια βιώσιμη κοινωνία;". Ο Ε. Βενιζέλος έδωσε εξηγήσεις λέγοντας ότι "η Αλβανία ήταν το κλασικό παράδειγμα μίας εθνικά απομονωμένης χώρας. Ελπίζω να μην έχετε στο μυαλό σας την Υπερδνειστερία". Ισχυρίσθηκε ακόμη πως "δεν βαλκανοποιιούνται μισθοί και συντάξεις", αλλά "μειώνονται στα επίπεδα του 2004 για να μην πάμε στην δεκαετία του '70, του '60 ή του '50". "Το δίλημμα είναι ή κάποιες περικοπές για να σταθούμε στα πόδια μας και να σώσουμε τη χώρα ή οικονομική διάλυση και πραγματική βαλκανοποίηση" πρόσθεσε.

Οι μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε αποδεικνύοντας πως "αποχαιρετούμε το ασφαλιστικό σύστημα": με τη μείωση μισθών 2.500.000 εργαζομένων, τους 1.000.000 άνεργους, τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και τις νέες μειώσεις που προγραμματίζονται μέχρι τον Ιούνιο, τα ταμεία θα έχουν απώλειες 6,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Σʼ αυτά τα 6,5 δισ. προστίθενται περίπου 8 δισ. από την εισφοροδιαφυγή και 5 δισ. από την "μαύρη" εργασία. "Το πείραμα που επιχειρείται στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μονάχα στη Χιλή το 1980-81, στην Αργεντινή το 1990-93. Και ποιος τα επέβαλε αυτά; Οι μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού, το ΔΝΤ, και αυτό γίνεται και εδώ", τόνισε.
Ο Ε. Βενιζέλος απάντησε ότι "το Δημόσιο αναπληρώνει τα χαρτοφυλάκια των ταμείων κάθε δύο χρόνια", καθώς δίνει επιχορήγηση 13 δισ. κάθε χρόνο, όταν το χαρτοφυλάκιο των ταμείων είναι 27 δισ. ευρώ. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι "θα αποκαταστήσουμε τις περιουσίες των ταμείων στο ακέραιο, στην ονομαστική τιμή των ομολόγων και αυτό που έχουν τα ταμεία και της ΤτΕ".

Απουσίασε πάλι ο Λ. Παπαδήμος

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε και τον πρωθυπουργό, ο οποίος για άλλη μία φορά απουσίασε από τη Βουλή, αν και η ερώτηση απευθυνόταν σε αυτόν. "Διαρκώς αρνείται να έρθει στην Ώρα του πρωθυπουργού. Να την καταργήσουμε! Όπως έχουμε καταργήσει και τόσα άλλα πράγματα. Αλλά η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι γενική συνέλευση μετόχων τραπέζης, όπου ο Λ. Παπαδήμος έχει το πλειοψηφικό πακέτο για να έρχεται όποτε θέλει και να μην έρχεται όποτε δεν θέλει" τόνισε και υπενθύμισε πως δεν διεξήχθη ούτε η προ ημερησίας συζήτηση που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το PSI. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανέφερε ότι η συζήτηση αναβλήθηκε γιατί και οι άλλοι αρχηγοί έκριναν ότι δεν έπρεπε να διεξαχθεί λόγω των διαπραγματεύσεων που ήταν σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: