Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ψυχρολουσία φόρων στο φετινό ραντεβού με την εφορία

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Ψυχρολουσία φόρων στο φετινό ραντεβού με την εφορία : Ψυχρολουσία φόρων επιφυλάσσει το φετινό ραντεβού με την Εφορία. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκινά από τον Μάρτιο, αλλά ήδη εκατομμύρια φορολογούμενοι ζουν με τον


Ψυχρολουσία φόρων επιφυλάσσει το φετινό ραντεβού με την Εφορία. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκινά από τον Μάρτιο, αλλά ήδη εκατομμύρια φορολογούμενοι ζουν με τον εφιάλτη της εκκαθάρισης καθώς οι φόροι που θα προκύψουν αναμένονται δυσβάσταχτοι.
Οι επιβαρύνσεις είναι καθολικές. Το αφορολόγητο από τα 12.000 ευρώ πέρυσι συμπιέστηκε στα 5.000 ευρώ, οι επιστροφές φόρου με τη συλλογή αποδείξεων κόπηκαν με το μαχαίρι, αφήνοντας όμως ανέπαφες τις ποινές έξτρα φόρου στην περίπτωση που λείπουν αποδείξεις, τα τεκμήρια αυξήθηκαν έως και κατά 200%, απειλώντας να πιάσουν στα δίχτυα τους περισσότερους από 3.000.000 φορολογούμενους, και οι φοροαπαλλαγές περιορίστηκαν στο ελάχιστο, με τους τόκους στεγαστικών δανείων να αποτελούν το μεγαλύτερο θύμα.
Μόνο και μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ 5,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο από 100 έως 900 ευρώ. Φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εκπτώσεις από αποδείξεις ή φοροαπαλλαγές, πλήρωσε πέρυσι φόρο μόλις 180 ευρώ. Για το ίδιο εισόδημα το 2012 θα κληθεί να πληρώσει 880 ευρώ, δηλαδή 700 ευρώ περισσότερα.
Οι επιβαρύνσεις διευρύνονται με την αρωγή των τσουχτερών τεκμηρίων που απειλούν να πιάσουν στα δίχτυα τους ακόμα και φορολογούμενους με πραγματικά χαμηλά εισοδήματα, εφόσον έχουν στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία τα οποία σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν να είναι ακριβά. Με τα νέα τεκμήρια, φόρος μπορεί να προκύψει ακόμα και για εισοδήματα στα όρια του αφορολογήτου. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με κύρια κατοικία 50 τετραγωνικών μέτρων και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών, το τεκμαρτό εισόδημα φτάνει τα 9.000 ευρώ (3.000 ευρώ οι δαπάνες διαβίωσης, 2.000 ευρώ για το σπίτι και 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο) οδηγώντας σε φόρο ύψους 400 ευρώ.
Στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, οι εποχές όπου τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες ή δικηγορικά έξοδα έφταναν να μειώνουν το εισόδημα ακόμα και κατά το 100% της δαπάνης παρήλθαν. Φέτος η Εφορία αναγνωρίζει έκπτωση 10% της δαπάνης τόκων στεγαστικών δανείων, ιατρικών εξόδων, φροντιστηρίων κ.λπ., ενώ παρελθόν αποτελεί και η έκπτωση φόρου 10% που κέρδιζαν μέχρι πέρυσι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατάφερναν να συλλέξουν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις.
Φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους, με μέγιστο απαιτούμενο ύψος τα 15.000 ευρώ. Αν υποβληθούν λιγότερες αποδείξεις, επιβάλλεται φόρος 10% στο ποσό που λείπει. Οσοι έχουν περάσει αποδείξεις σε φοροκάρτες δεν χρειάζεται να υποβάλουν τις συγκεκριμένες αποδείξεις. Θα τις «διαβάσει» η Εφορία μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, με τους φορολογούμενους να γλιτώνουν ολίγη ταλαιπωρία αλλά καθόλου φόρο.
Οι έκτακτες εισφορές
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο ραβασάκι των φετινών εκκαθαριστικών των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα περιληφθούν και όλες οι έκτακτες εισφορές για τα εισοδήματα του 2011. Στο ενιαίο εκκαθαριστικό θα αποτυπώνονται κατά περίπτωση οι έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης, επιτηδεύματος και αντικειμενικών δαπανών, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
Εισφορά αλληλεγγύης: Επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους τρέχει και η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2012, η οποία παρακρατείται στην περίπτωση των μισθωτών και συνταξιούχων σε μηνιαία βάση από τις αποδοχές τους. Η έκτακτη εισφορά εισοδήματος που θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων αφορά την εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.
Τέλος επιτηδεύματος: Από 500 ευρώ θα πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος πέρυσι ήταν 300 ευρώ.
n Εκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες: Επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: