Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ιδιωτικοποιούν τα Ταχυδρομεία

Τον δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών ανοίγει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, με τίτλο "Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις" και το οποίο ανοίγει την όρεξη στο μεγάλο κεφάλαιο.
Το νομοσχέδιο στοχεύει -σύμφωνα με την εισηγητική του έκθεση- στον καθορισμό του τρόπου μετάβασης σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στην κάλυψη νομοθετικών κενών που έχουν προκύψει στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που χρήζουν περαιτέρω ρυθμίσεων. Με το νομοσχέδιο η συγκυβέρνηση επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις σε σειρά τομέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχει αποφασίσει από κοινού με την τρόικα, ενώ εγκολπώνεται την κοινοτική νομοθεσία 2008/6/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία τα κράτη- μέλη υποχρεούνται να καταργήσουν τον αποκλειστικό τομέα και τα ειδικά δικαιώματα που παρείχαν στις κρατικές ταχυδρομικές υπηρεσίες. Με το νομοσχέδιο, τα ΕΛΤΑ καθίστανται πλέον ισότιμη επιχείρηση με κάθε άλλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο.
Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο επιδιώκει να δώσει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της ταχυδρομικής αγοράς στις ιδιωτικές εταιρείες "κούριερ" που ήδη υπάρχουν, αλλά και να δημιουργήσει το νομικό εκείνο πλαίσιο που θα παρέχει τις εγγυήσεις σε κάποιον μεγαλοϊδιώτη που θα επιδιώξει την ενασχόλησή του με τον κερδοφόρο αυτό κλάδο.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζονται άμεσες χρονικές διαδικασίες για την αδειοδότηση εγκατάστασης νέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας- κάτι που επιτακτικά ζητάνε εδώ και καιρό οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, χορηγείται στις εταιρείες χρονικό διάστημα δυο μηνών έναντι των δικαστικών αρχών για όσες κεραίες είχαν εγκαταστήσει και για τις οποίες βρίσκονται σε δικαστική διένεξη με πρωτοβουλίες πολιτών, κατοίκους και άλλους φορείς. Τέλος, οι αιτήσεις για την εγκατάσταση νέων κεραιών θα πρέπει να διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός τετραμήνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: