Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Νομοσχέδιο για τον τουρισμό

Τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων και ρυθμίσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου και τη λειτουργία των τουριστικών λιμένων...
 ...προβλέπει το νομοσχέδιο «τρίπτυχο» που θέτει άμεσα σε διαβούλευση το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η νομοθετική πρωτοβουλία με τίτλο «Τουρισμός Υπαίθρου - Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημιουργία και τη λειτουργία τουριστικών λιμένων και προσθήκη νέων διατάξεων - Λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων», θα μπορούσε «να είναι τρία νομοσχέδια», τόνισε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος, σημειώνοντας ότι κοινό σημείο όλων είναι η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και η απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι το νομοσχέδιο να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις πρώτες τρεις βδομάδες της νέας χρονιάς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη νόμιμη λειτουργία τουριστικού καταλύματος ακόμα και μέσα σε δέκα μέρες από την υποβολή φακέλου αδειοδότησης, μέσω της διαδικασίας της προέγκρισης, ενώ τίθενται αυστηρά χρονικά όρια 50 ημερών, στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων. «Υπολογίσαμε ότι αυτό βοηθάει τον επιχειρηματία να ξεκινήσει τη διαδικασία περίπου στο 1/4 του χρόνου, δηλαδή εκεί που υπολογίζαμε ότι παλιά μια διαδικασία τέτοια θα έπαιρνε 240 μέρες, τώρα παίρνει 60», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

Καινοτομία στη ρύθμιση είναι ότι το κράτος «αρχίζει να εμπιστεύεται τον επενδυτή», περιορίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους προληπτικούς ελέγχους αλλά αυστηροποιεί τους κατασταλτικούς ελέγχους.

Το νομοσχέδιο προχωρά στον εξορθολογισμό και την απλούστευση της διαδικασίας και των δικαιολογητικών για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, ενοποιώντας σε ένα ενιαίο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τις άδειες λειτουργίας τουριστικού καταλύματος, ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κολυμβητικών δεξαμενών στο ίδιο τουριστικό κατάλυμα.

Εκτιμάται ότι οι ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αδειοδότησης, συντομεύουν τον μέσο χρόνο αδειοδότησης και λειτουργίας ενός νέου τουριστικού καταλύματος από σχεδόν τέσσερα χρόνια σε περίπου 1 ½ έτος, και τη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά περίπου 40%.

Ο κ. Γερουλάνος περιέγραψε ως «το μεγάλο στοίχημα» της κυβέρνησης «τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», εξηγώντας ότι «το πώς θα αναπτυχθεί ο τουρισμός» θα ορίσει και τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η ανεργία στη χώρα, ενώ τόνισε τον ρόλο των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό το νομοσχέδιο αποσαφηνίζει το πλαίσιο για να ενταχθούν όλες οι δραστηριότητες του τουρισμού Υπαίθρου, ενώ ορίζονται σε ειδικότερες περιπτώσεις ο Αγροτουρισμός, ο Οινοτουρισμός και ο Αλιευτικός τουρισμός. Επίσης προωθείται η χρήση Ειδικού Σήματος Τουρισμού Υπαίθρου, για την συντονισμένη προώθηση των ειδικών δράσεων.

Πιο συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό Υπαίθρου περιλαμβάνονται τουριστικά καταλύματα με δυναμικότητα έως 40 κλίνες, εστιατόρια ταβέρνες και καφενεία με προϊόντα ελληνικής ή τοπικής παραδοσιακής κουζίνας και εργαστήρια παραγωγής, έκθεσης και πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.

Επιπλέον γίνεται ενδεικτική αναφορά στις έως σήμερα καταγεγραμμένες μορφές τουρισμού Υπαίθρου που ήδη ασκούνται στην Ελλάδα, όπως χιονοδρομικές δραστηριότητες, ιππασία, πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, ποδηλασία, διάσχιση φαραγγιών, εξερεύνηση σπηλαίων, Rafting, κανό-καγιάκ, καταδύσεις κ.α.

Σε ό,τι αφορά τον Αγροτουρισμό, μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται αγροτουριστική αν ανήκει κατά 50% σε αγρότη και οι πρώτες ύλες και προϊόντα είναι κατά 40% από οικεία αγροτική παραγωγή. Στον Οινοτουρισμό οι δραστηριότητες που συνδέονται αφορούν μεταξύ άλλων την αμπελοκαλλιέργεια, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τη φιλοξενία στους χώρους του οινοποιείου, ενώ στον Αλιευτικό τουρισμό προβλέπεται ειδική άδεια Αλιευτικού τουρισμού σε αλιευτικά σκάφη με επαγγελματική άδεια λειτουργίας (αλιεία, σπογγαλιεία).

Τέλος για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων, μεταξύ άλλων αποσαφηνίζονται οι υφιστάμενες κατηγορίες λιμένων και οι αρμοδιότητες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, ρυθμίζεται η λειτουργία και η διαχείριση του συνόλου των τουριστικών λιμένων, εισάγεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πληροφοριών για τους τουριστικούς λιμένες, ενώ απλοποιείται και επισπεύδεται η διαδικασία χωροθέτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: