Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τα μονοπώλια ελέγχουν,δεν ελέγχονται.
Ελέγχουν την αγορά μέχρι και 100%.
           Η σημερινή αγορά είναι μια αγορά στην οποία μπορεί να εμφανίζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες επιχειρήσεις,ωστόσο κουμάντο κάνουν μια χούφτα μονοπώλια που καθορίζουν,επιβάλλουν και ελέγχουν τα πάντα.Αλλωστε,πολλές από τις επιχειρήσεις που ελέγχουν την αγορά της χώρας,είτε είναι απευθείας πολυεθνικές,είτε ελληνικές επιχειρήσεις που εξαγοράστηκαν από πολυεθνικές.
            Ιδού ορισμένα από τα σχετικά στοιχεία,από τα δικά τους στοιχεία:
·       Στις μαργαρίνες ελέγχουν το 98% της αγοράς δύο μονοπώλια.Η «Unilever» και η «Minerva».
·       Στα ελαιόλαδα οι παραπάνω κολοσσοί κατέχουν το 65% της αγοράς.
·        Στην κατηγορία σούπες – ζωμοί η «Unilever» με ποσοστό 69% και η «Nestle» με ποσοστό 31%,δηλαδή με συνολικό ποσοστό 100%,είναι οι απόλυτα κυρίαρχοι.
·       Στους καφέδες κυριαρχεί το μονοπώλιο της «Nestle» με ποσοστό 68% και ακολουθεί η «Kraft»με 13%.Σύνολο 81% τα δύο μονοπώλια.
·       Στα δημητριακά το 76% μοιράζονται η «Nestle» με ποσοστό 39% και η «Atlanta» με ποσοστό 37%.
·       Στο γάλα εβαπορέ κατέχουν το 93% της αγοράς δύο μονοπώλια.Η «Friesland» με 64% και η «ΔΕΛΤΑ/Nestle» με 29%.
·       Στο τσάι μονοπωλούν το 96% της αγοράς δύο μεγαθήρια.Η «Unilever» με ποσοστό 84% και η «Atlanta» με 12%.
·       Στα όσπρια δύο εταιρείες,η Καραγεωργίου (με το εμπορικό σήμα «3 Αλφα»)και η «Agrino» κατέχουν το 76% της αγοράς,με την πρώτη μάλιστα να έχει το 61,6%.
·       Στα αναψυκτικά μόλις δύο μονοπώλια κατέχουν το 89% του κλάδου.Η «Coca Cola» και η «Pepsico ΗΒΗ»με την πρώτη να κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου,το 77%.
·       Στις μπύρες η «Αθηναική Ζυθοποιία» φιγουράρει με μερίδιο αγοράς στο 70% και ακολουθεί με 14% η «Μπουτάρης».
Είπαμε ότι θα μιλάμε με στοιχεία για να τεκμηριώνουμε αυτά που υποστηρίζουμε.Από τον παραπάνω κατάλογο σε δέκα διαφορετικούς κλάδους γίνεται φανερό, ότι τον έλεγχο της αγοράς τον έχουν δύο πολυεθνικές ανά κατηγορία προιόντων και μάλιστα σε συντριπτικό ποσοστό.Αυτές έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι.
Αφορμή για όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν οι φραστικοί λεονταρισμοί και οι ψεύτικες απειλές των κυβερνώντων κατά των πολυεθνικών και των καρτέλ που πουλάνε ακριβά ή πως δεν συμμορφώνονται με τους νόμους και άλλα τέτοια σαθρά.Ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες,που τα φώτα στρέφονται στην «αγορά»εξαιτίας της ακρίβειας αλλά και της φτώχειας,πουλάνε ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι.
Αυτό ακριβώς έκανε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης,που διαπίστωσε δήθεν έκπληκτη ότι «οι Ελληνες καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν ακόμη και σε διπλάσιες τιμές τα ίδια προιόντα που πωλούνται σε άλλα κράτη της ΕΕ»,καθώς και ότι «θυγατρικές πολυεθνικών αποφεύγουν τη φορολόγηση κερδών,μεταφέροντας τα σε άλλες χώρες μέσω υπερτιμολογήσεων».
Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα από τους ελέγχους που έχουν διαταχθεί για τις περιβόητες ενδοομιλικές συναλλαγές 41 πολυεθνικών επιχειρήσεων (καρτέλ δηλαδή),που δραστηριοποιούνται στην οικονομία.
Ελεος πια με την κοροιδία του δήθεν ελέγχου των πολυεθνικών και των μονοπωλιακών ομίλων.Τέτοιος έλεγχος δεν έχει υπάρξει ποτέ ούτε θα υπάρξει,γιατί απλά τα μονοπώλια δεν «χαλιναγωγούνται»και δεν ανέχονται οιασδήποτε μορφής «θεσμικό»και άλλο έλεγχο.Αυτή είναι η πολιτική του Μάαστριχτ που όλοι μαζί την ψήφισαν και την προχωράνε.Η πολιτική του «ανταγωνισμού»και της «ελεύθερης αγοράς».
Τα μονοπώλια μπορούν μόνο να κοινωνικοποιηθούν, δηλαδή να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων,με μια άλλη εξουσία.Την λαική εξουσία που θα σχεδιάζει κεντρικά με βάση τις ανάγκες των λαικών στρωμάτων και όχι το κέρδος.Ολα τα άλλα που λέγονται είναι αέρας κοπανιστός.

                                                                                    Κ.Ο.Β.ΠΑΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
                                                                                      30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: