Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Πώς να αντιμετωπίσετε τα νέα τεκμήρια - φωτιά

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Πώς να αντιμετωπίσετε τα νέα τεκμήρια - φωτιά
Στα ταμεία της εφορίας θα στείλουν σε λίγους μήνες ακόμα και τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους τα νέα τεκμήρια διαβίωσης που στην κυριολεξία είναι φωτιά. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 ευρώ στα 5.000, η κατάσταση γίνεται αφόρητη για χιλιάδες φορολογούμενους.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, υπάρχουν τρόποι, νόμιμοι, για την αντιμετώπιση των τεκμηρίων, ακόμα και για την αποφυγή τους.

Πως θα τα αντιμετωπίσετε

Επειδή λοιπόν με τα νέα τεκμήρια καλούνται να καταβάλλουν φόρο ακόμα και φορολογούμενοι που δεν είχαν εισόδημα μέσα στο 2011, ένας από τους βασικότερους και ευκολότερους τρόπους για να το αντιμετωπίσουν είναι να ανατρέξουν σε φορολογικές δηλώσεις περασμένων ετών και να επικαλεστούν την κατανάλωση αποταμιεύσεων.

Ένας άλλος τρόπος είναι τα έσοδα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, αλλά και κινητών, όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και σκάφη αναψυχής.

Το τεκμαρτό εισόδημα, με βάση το οποίο θα φορολογηθούμε όλοι φέτος, μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με ποσά που προέρχονται από δάνεια ή γονικές παροχές, αρκεί το μεν δάνειο να έχει ληφθεί πριν την αγορά, η δε δήλωση γονικής παροχής ή δωρεάς να έχει υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο τέταρτος τρόπος για την αντιμετώπιση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι με κέρδη από τυχερά παιχνίδια, αρκεί να υπάρχουν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον ΟΠΑΠ ή την διεύθυνση Λαχείων. Προσοχή όμως γιατί τα κέρδη από καζίνο δεν αναγνωρίζονται στην εφορία.

Ποιοι μπορούν να τα αποφύγουν

Οι κατηγορίες των φορολογουμένων που μπορούν να αποφύγουν τα τεκμήρια είναι:

Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση

Οι φυλακισμένοι

Άνεργοι που δικαιούνται επίδομα ανεργίας

Φορολογούμενοι που συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης

Ανήλικοι ορφανοί που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία από κληρονομιά και

Τέλος όσοι προσκομίσουν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι για λόγους ανωτέρας βίας είχαν εκ των πραγμάτων μειωμένες δαπάνες από τις τεκμαρτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: