Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Τα μεταλλεία Χαλκιδικής στα χέρια καναδικής εταιρείας

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Τα μεταλλεία Χαλκιδικής στα χέρια καναδικής εταιρείας
Στα χέρια της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά εξόρυξης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, προβλέπεται να περάσει, έναντι 2,5 δισ. δολαρίων, η European Goldfields η οποία ελέγχει τα μεταλλεία χρυσού Στρατωνίου, Ολυμπιάδας και Σκουριών στη Χαλκιδική. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν αρχική συμφωνία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους που θα συγκληθούν τον Φεβρουάριο. Στόχος της νέας εταιρείας για την Ελλάδα είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, ενώ άλλα 150 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στα μεταλλεία Περάματος Θράκης.
Οπως ανακοίνωσε χθες στην Αθήνα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Πολ Ράιτ, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει την ανταλλαγή μετοχών και τη δημιουργία νέας, κοινής εταιρείας στην οποία η νέα Εldorado κατέχει 77%, σημαντικά ποσοστά έχουν τα επενδυτικά Funds Fidelity και ΒlackRock και 5% η κατασκευαστική Ακτωρ με την Κατάρ Holding.
Η European Goldfields λειτουργεί, εκτός από τα μεταλλεία Στρατωνίου, Ολυμπιάδας και Σκουριών στη Χαλκιδική, και τα μεταλλεία του Certej στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με την τελευταία αναθεωρημένη πρόβλεψη της European Goldfields, τα συνολικά αποθέματα στις Σκουριές και την Oλυμπιάδα Xαλκιδικής που έχουν μετρηθεί και ανιχνευτεί αυξήθηκαν σε 9,6 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού και 1.250 καράτια χαλκού.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο καναδός πρεσβευτής κ. Πεκ υποστήριξε ότι η επένδυση αυτή στην Ελλάδα αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας.

H Eldorado Gold. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Eldorado και της European Goldfields θα έχουν στη νέα εταιρεία ποσοστά 77% και 23% αντίστοιχα. Η Eldorado είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Σίδνεϊ.
Διαθέτει έξι μονάδες εξόρυξης χρυσού σε Κίνα, Τουρκία, Ελλάδα, Βραζιλία, Ρουμανία. Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή 1,5 εκατομμυρίων ουγκιών χρυσού το 2015. Το 2014, το 24% της παραγωγής χρυσού θα προέρχεται από την Ελλάδα.
Η παραγωγή χρυσού το 2011 κινείται γύρω στις 650.000 ουγγιές. Τα καθαρά κέρδη που αποδόθηκαν στους μετόχους έφτασαν τα 102,5 εκατ. δολάρια, ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν 60%, αντανακλώντας την αύξηση στην τιμή του χρυσού κατά 38% και του όγκου πωλήσεων κατά 16%, φτάνοντας τα 114,9 εκατ. δολάρια.
TA NEA .GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: