Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Καντάφι. Η Λιβύη πανηγυρίζει

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Πέθανε ο Καντάφι. Η Λιβύη πανυγηρίζει 
Νεκρός είναι ο έκπτωτος ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι μετά την κατάληψη της Σύρτης από δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα που επικαλούνται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της, ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν το έχει επιβεβαιώσει. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες και για τις συνθήκες θανάτου του.
Αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε παράλληλα στο Reuters ότι ο νεκρός άνδρας που φαίνεται σε φωτογραφία που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα είναι ο Καντάφι. Το Al Jazeera αναφέρει ότι ζωντανός συνελήφθη ο γιος του Καντάφι, Μοτασίμ.
Εν τω μεταξύ, πανηγυρικό κλίμα από τη Σύρτη και την Τρίπολη μεταφέρουν ανταποκριτές, μετά τις πληροφορίες για σύλληψη ή θάνατο του Καντάφι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών Μαχμούντ Σαμάν ο έκπτωτος ηγέτης σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης μαχητών του συμβουλίου. Αλλες πηγές επισημαίνουν ότι ο Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του αφού πιάστηκε αιχμάλωτος.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Καντάφι τραυματίστηκε και επιχείρησε να διαφύγει από τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή, η οποία βομβαρδίστηκε σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα επιδρομή εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής κοντά στη Σύρτη, αλλά δεν μπορούσε να διευκρινίσει αν ο Καντάφι ήταν νεκρός.
Αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η σορός του μεταφέρεται σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας, ενώ το Al Arabiya μεταδίδει ότι η σορός βρίσκεται στη Μισράτα.
Εν τω μεταξύ, διάγγελμα πρόκειται να απευθύνει στο λιβυκό λαό ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για σύλληψη ή θάνατο του Καντάφι.
Κοινή ανακοίνωση για τις πληροφορίες για το θάνατο του Καντάφι εξέδωσαν οι της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ. «Ο υποτιθέμενος θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής δεσποτισμού και καταπίεσης, υπό το καθεστώς των οποίων υπέφερε για πολύ καιρό ο λιβυκός λαός. Σήμερα η Λιβύη μπορεί να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της και να αγκαλιάσει ένα νέο δημοκρατικό μέλλον», αναφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: