Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Tι γραφει ο ξενος Tυπος

 

LE FIGARO
Διάσωση Ελλάδας
«Κάνουμε συνέχεια τα ίδια λάθη, είναι σαν να οργώνουμε τη θάλασσα», αναφώνησε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ερωτηθείς για το αν η Γαλλία θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που αποφασίστηκε στην ευρωπαϊκή σύνοδο της 21ης Ιουλίου. Λίγο νωρίτερα, ο Ζαν Πιερ Ζουαγιέ, πρόεδρος της Αρχής για τις χρηματαγορές, είχε δηλώσει ότι θεωρεί πιθανό το να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία, σε περίπτωση που αποτύχει το σχέδιο διάσωσης και η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις. «Πράγματι, αν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα, αυτό θα πρέπει να γίνει», επισήμανε ο κ. Ζουαγιέ, πρώην υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ερωτηθείς σχετικά. «Θα πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο της 21ης Ιουλίου», πρόσθεσε.
FINANCIAL TIMESΤρικυμία στο ευρώH Ευρωζώνη –αναφέρουν σε σχόλιό τους στους F.T. ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ– περνά μια τρικυμία. Οφείλουμε, για να τη διασώσουμε, να συμμορφωθούμε με τους κανόνες της και να κόψουμε κάθε δεσμό με το παρελθόν. Οποια κράτη δεν επιθυμούν να το πράξουν θα πρέπει να την εγκαταλείψουν. Οποιος, αντιθέτως, θέλει να συμμετάσχει οφείλει να τηρεί τις συμφωνίες και δεν μπορεί να αδιαφορεί συστηματικά για τους κανόνες που τη διέπουν. Μελλοντικά, όποιος δεν θέλει να συμμορφωθεί θα δύναται να εγκαταλείψει την Ενωση, κάτι το οποίο απαιτεί τροποποίηση της συνθήκης. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί σήμερα. Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν στόχο να αποφευχθεί μια κατάσταση, κατά την οποία θα πρέπει να επιβληθεί η έσχατη κύρωση.
FRANKFURTER ALLGEMEINEΟχι αλληλεγγύη«Είναι διαστροφή να κάνουμε λόγο για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στην περίπτωση της ελληνικής διάσωσης, ισχυρίζεται σε συνέντευξή του ο Ρίχαρντ Σούλικ, πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας, που δηλώνει ότι θα καταψηφίσει και το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. «Το σωστό θα ήταν να λέγαμε ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες. Εντάξει, λοιπόν, ας χρεοκοπήσουν μερικές τράπεζες. Τα κράτη θα εγγυηθούν για τις καταθέσεις των ιδιωτών και το συνολικό κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος του πακέτου διάσωσης». Η κυβέρνηση της Σλοβακίας τάχθηκε συνολικά κατά του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, αλλά τώρα, στο δεύτερο πακέτο και στη δημιουργία του ESM, το κόμμα του Σούλικ είναι το μόνο που διαφωνεί. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών, Ιβάν Μίκλος, τάχθηκε υπέρ της επικύρωσης.
THE NEW YORK TIMESΧάσμαΟι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν ακόμη σκληρότερη γλώσσα για την Ελλάδα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να απειλεί να αφήσει τη χώρα στο έλεος των αγορών εάν δεν τηρήσει τους όρους για την αποδοχή της βοήθειας. Η βοήθεια θα καταβληθεί μόνο εάν η Ελλάδα υλοποιήσει στην πράξη όσα συμφωνήθηκαν, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Η σκληρή ρητορική αντανακλά το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θεωρούνται άσωτες, και άλλων όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γερμανία, οι οποίες πιστεύουν ότι είναι πιο ενάρετες. Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι οι επιπτώσεις της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η συζήτηση δεν είναι πλέον ταμπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: