Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εκλογές βλέπουν οι Financial Times

Στη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας επικεντρώνεται ο διεθνής Τύπος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτενείς είναι και σήμερα, Τρίτη, οι αναφορές του διεθνούς Τύπου στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και διεθνών πρακτορείων να αναφέρονται στην συρρίκνωση των ταμειακών διαθεσίμων, στη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας και στην διαφαινόμενη κοινωνική έκρηξη.

Το CNN σε δημοσίευμά του με τίτλο: «Η Ελλάδα ζητεί βοήθεια, καθώς τα μετρητά τελειώνουν» αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα έχουν αναβιώσει τους φόβους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε άναρχη χρεοκοπία, κάτι που οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι φοβούνται πως θα μπορούσε να πλήξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα εξαντληθούν σε περίπου ένα μήνα εάν δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου, ωστόσο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο κυβέρνηση και τρόικα είναι κοντά σε μια συμφωνία, αλλά για να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία πρέπει να αρθούν οι εναπομένουσες διαφωνίες.

Οι Financial Times υποστηρίζουν σε σημερινό τους δημοσίευμα πως «οι δανειστές σκληραίνουν την στάση τους έναντι της Ελλάδας». Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακολουθούν σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα με το ΔΝΤ να πιέζει για συρρίκνωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών που μπορεί να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και κάνουν αναφορά στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, τονίζοντας ότι αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και απειλεί ότι θα μπλοκάρει την έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ και την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων.

Ακόμη, εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να περάσει τα νέα μέτρα, ωστόσο σημειώνουν ότι ο Γ.Παπανδρέου ενδέχεται να αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Στη στήλη LEX των Financial Times προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικά τα 8 δισ. ευρώ μετά τις 3 Οκτωβρίου με τον αρθρογράφο να υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη δεν έχει σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, κάτι που συνεπάγεται ότι η χώρα θα λάβει την επόμενη δόση.

Τέλος, η Wall Street Journal επικεντρώνεται στην κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης και εστιάζει στην αύξηση των αυτοκτονιών. Η εφημερίδα τονίζει ότι μετά από δύο χρόνια κρίσης η ελληνική κοινωνία πλήττεται με την ανεργία να κινείται πάνω από 16% και την εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση να είναι σε έξαρση.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι αυτοκτονίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ετησίως σε 6 ανά 100.000 κατοίκους και σημειώνει πως στο πρώτο πεντάμηνο 2011 το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: