Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός Ευρωζώνης η Ελλάδα;

Το κλίμα είναι βαρύ μετά τις δηλώσεις του Φίλιπ Ρέσλερ, το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη δέχθηκε μεγάλες πιέσεις ενώ πυκνώνουν οι φωνές των πολιτικών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

‘Η πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι πλέον ταμπού’ είναι το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στα γερμανικά ΜΜΕ μετά τις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ARD δήλωσε:

«Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει καμία κατανόηση όταν δεν τηρείται η αρχή 'βοήθεια έναντι ανταλλάγματος'. Εάν οι Έλληνες πράγματι εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τότε θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ευρωπαϊκή βοήθεια. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μόνο που ο μηχανισμός έγινε  για χώρες που μπορούν και θέλουν να μειώσουν τα χρέη τους. Για χώρες, οι οποίες δεν θέλουν ή δεν μπορούν τότε υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Δεν πρέπει να απαγορεύονται οι σκέψεις».

Παρόμοιες είναι οι σκέψεις που κάνει και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ, το κόμμα του οποίου συγκυβερνά με το κόμμα της κυρίας Μέρκελ. Ο κ. Ζεεχόφερ μιλώντας στο δεύτερο πρόγραμμα ZDF δήλωσε: «Για μένα το πιο σημαντικό είναι η βοήθεια και η υπευθυνότητα να λειτουργούν. Αλλά εάν αυτό δεν επιτυγχάνεται, εάν οι Έλληνες παρόλες τις προσπάθειες δεν τα καταφέρνουν, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείει κανείς αυτή τη σκέψη».

Ο κ. Ζεεχόφερ πάντως δήλωσε στο Μόναχο όπου το προεδρείο του κόμματος του επεξεργάζεται και παρουσιάζει ένα κείμενο θέσεων για την κρίση χρεών στην Ευρώπη, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ένα έσχατο μέσο, ‘ultima ratio’ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο αριθμός των σκεπτικιστών θα αυξηθεί σημαντικά

Την άποψη του πρόεδρου των Χριστιανοκοινωνιστών δεν συμμερίζονται όλοι στο κόμμα. Για παράδειγμα η Γκέρντα Χάσελφελντ επικεφαλής της κοινοβουλευτικής
ομάδας της CSU στην ομοσπονδιακή βουλή δήλωσε το πρωί πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει η νομική βάση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο το κλίμα γενικότερα είναι βαρύ, το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη δέχθηκε μεγάλες πιέσεις και ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Μάνφερντ Κόλμπε, περιγράφει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία:

«Η πλειονότητα του κόσμου δεν αποδέχεται αυτό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και νομίζω πως είναι καλό ότι έρχονται μηνύματα από τους Χριστιανοδημοκράτες ότι αυτή η πολιτική είναι λάθος. Ο αριθμός των σκεπτικιστών θα αυξηθεί σημαντικά, ακόμα και αν αυτός δεν αποτυπώνεται πάντα στον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν».


DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: