Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Βάζει μπροστά τις μηχανές η Κύπρος

Προχωράμε στην έναρξη γεωτρήσεων παρά τις τουρκικές απειλές, υπογραμμίζει με δήλωσή του στο protothema.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

Παρά τις τουρκικές απειλές, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα κάνει πίσω και θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ερευνητικών γεωτρήσεων για τον εντοπισμό φυσικού αερίου μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

Με αποκλειστική του δήλωση στο protothema.gr, ο κ. Στέφανος Στεφάνου επισημαίνει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είναι η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων». Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου τονίζει ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση».

Στο ερώτημα πώς η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει τους τσαμπουκάδες της Άγκυρας, ο κ. Στεφάνου υπαινίσσεται ότι «σημαντικές χώρες», τις οποίες πάντως δεν κατονομάζει, δείχνουν «ανταπόκριση» και «καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Η πλήρης δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Στέφανου Στεφάνου στο protothema.gr έχει ως εξής : «Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών. Ασκώντας αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και καιρό έχει προχωρήσει σε έρευνες στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη που έχει οριοθετήσει με γειτονικά της κράτη, και συγκεκριμένα την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο. Όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, τα έκανε στο πλαίσιο
και σε πλήρη εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο και ειδικά με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση. Με την όλη συμπεριφορά και στάση της η Τουρκία παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι’ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη. Για την αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες οι οποίες βρίσκουν ανταπόκριση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι διάφορες σημαντικές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοινώσεις τους καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είναι η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων». Επισημαίνεται ότι η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο λεγόμενο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου από την αμερικανική εταιρεία «Noble Energy», ενώ οι εργασίες συγχρηματοδοτούνται από τις ισραηλινές εταιρείες «Delek» και «Avner Oil».

Με νεότερη δημόσια τοποθέτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντική εξέλιξη να διασφαλίζονται τα ενεργειακά αποθέματα μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών,
τοποθέτηση που θεωρείται ενισχυτική για την έναρξη ερευνών. Το καινούριο στοιχείο όμως είναι ότι το State Department αναφέρει ότι από τις εξορύξεις θα ωφεληθεί ο λαός της Κύπρου συνολικά και ότι οι πηγές ενέργειας θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα. Εκτιμάται ότι με τη διατύπωση αυτή, η Ουάσιγκτον παροτρύνει τη Λευκωσία να δηλώσει δημοσίως ότι μετά την επανένωση της Κύπρου, μερίδιο από τα αγαθά που θα συγκεντρωθούν από την εξόρυξη φυσικού αερίου θα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: