Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση αποφάσισε ό,τι διέταξε η τρόικα

Ενιαίο μισθολόγιο χωρίς «προσωπική διαφορά» • Διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας • Κατάργηση-εξπρές για φορείς του Δημοσίου • «Γκάζι» για ιδιωτικοποιήσεις • Επιτάχυνση και στο άνοιγμα των κλειστών

«Ναι» αμέσως και άνευ όρων είπε το υπουργικό συμβούλιο

Τελευταία ενημέρωση:

Την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί έναντι της τρόικας, χωρίς όμως να τις φέρει εις πέρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και υπό το «τελεσίγραφο» των Βρυξελλών για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «οριστικές αποφάσεις», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου χωρίς το εφεύρημα της «προσωπικής διαφοράς», η επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και η διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα υπάρχει πλέον ένας μισθός για όλους του εργαζομένους του Δημοσίου, ο οποίος θα εξαρτάται αποκλειστικά από την προϋπηρεσία τους και όχι από το σε ποιον φορέα εργάζονται. Οι προσωπικές διαφορές στους μισθούς θα έχουν να κάνουν μόνο με τα πριμ παραγωγικότητας και κάποια μπόνους για την απόδοση που θα υπάρχουν.
Μέσα στο 2011, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, θα ολοκληρωθεί ακόμη η διεύρυνση εργασιακής εφεδρείας σε όλο το Δημόσιο. Τόνισε πως θα υπάρχει δυνατότητα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση να απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης ενώ η αξιολογηση των υπαλλήλων θα γίνεται από εταιρείες που θα προσλαμβάνει το ΑΣΕΠ.
Ιδιωτικοποιήσεις "από αύριο"
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και επειδή πρέπει να βρεθούν 5 δισ. μέσα στο 2011 ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι από αύριο περνούν στο ταμείο αξιοποίησης οι νέες άδειες του ΟΠΑΠ, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, η ΔΕΠΑ, η συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, η πρώτη ομάδα ακινήτων του Δημοσίου προς πώληση ή  επανενοικίαση. Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα επόμενα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, στις προσεχείς εβδομάδες και ταυτόχρονα για όλους τους φορείς, τόνισε ότι προωθούνται όλες οι ΚΥΑ για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και ότι βαίνουν προς κλείσιμο και άλλοι φορείς πλην των 70 που ήταν ήδη γνωστοί.
Στα υπόλοιπα ζητήματα, αφησε ανοιχτό παράθυρο για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων που απασχολούν σημαντικό αριθμό προσωπικού και για τα κλειστά επαγγέλματα τόνισε πως: "Θα κλείσουμε κάθε κενό στο άνοιγμα τους χωρίς καμία καθυστέρηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: