Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την Συρία

Μετά το μακελειό των δύο τελευταίων ημερών στη Χάμα, όπου 100 τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, συριακά άρματα μάχης εισέβαλαν σήμερα στην πόλη Άλμπου Καμάλ, στα ανατολικά της χώρας, την οποία είχαν περικυκλώσει εδώ και δύο εβδομάδες, όπως δήλωσαν ακτιβιστές που βρίσκονται στη περιοχή.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών- και μετά από επίμονες εκκλήσεις των χωρών μελών- να πάρει την απόφαση να συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών, με θέμα την κρίση στη Συρία. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 (24:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εκπρόσωπο της ινδικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Νωρίτερα σήμερα , η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει χωρίς καθυστέρηση ώστε να σταματήσουν οι βιαιότητες στη Συρία. "Είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει μια σαφή θέση για την αναγκαιότητα να τεθεί τέλος στη βία", είπε η Άστον σε ανακοινωθέν της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα α πληροφορήθηκε "με αποτροπιασμό" τις εξελίξεις και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον πρόκειται να επιδιώξει την απομόνωση του καθεστώτος στην Δαμασκό.

Η ΕΕ νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις κυρώσεις που επιβάλει σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δεσμεύοντας πόρους και επιβάλλοντας ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε πέντε ακόμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που φέρονται να συνδέονται με την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων.

Η επίσημη έγκριση των νέων κυρώσεων, που αποφασίστηκαν από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, σημειώνεται αφού η ΕΈ κατηγόρησε τη Συρία ότι "σφάγιασε" αδιακρίτως αμάχους στην πόλη Χάμα το Σαββατοκύριακο.

Ανακοινώνοντας την επέκταση των κυρώσεων η Άστον επισήμανε ότι ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εάν "η συριακή ηγεσία συνεχίσει τον δρόμο που ακολουθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: