Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων προβληματίζει την τρόικα

Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και οι ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εξετάσθηκαν χθες σε πολύωρη σύσκεψη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στη συνάντηση εξετάσθηκα και θέματα σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα εστιάζει στις δαπάνες του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης ως του νούμερο 1 κινδύνου αποσταθεροποίησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Ήδη το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται αθροιστικά σε 3 δισ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί τεράστιες πιέσεις στον προϋπολογισμό και οδηγεί αναγκαστικά σε διορθωτικές παρεμβάσεις.
 Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν εξέτασαν τις προβολές της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης, την κατάσταση των μεγαλύτερων ταμείων επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΜΤΠΥ), ενώ ενημερώθηκαν για το νέο κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αλλά και για τα ταμεία που πληρώνουν εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης δυσανάλογο με τις καταβαλλόμενες εισφορές.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες συζήτηση έγινε και για τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του καθεστώτος αναπηρίας, για την οποία η τρόικα αναμένει μια πρώτη τριμηνιαία απολογιστική έκθεση στα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: