Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ελιγμός στο διάλογο για τα ταξί

Tης Μαρίας Μόσχου

Σε τακτικό ελιγμό προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την απεργία των ιδιοκτητών ταξί η οποία έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό, φαίνεται να προχωρεί η κυβέρνηση. Ανώτατη κυβερνητική πηγή άφηνε, χθες, για πρώτη φορά ύστερα από 12 ημέρες να διαφανεί ελπίδα «σύμπλευσης» κυβέρνησης και αυτοκινητιστών τονίζοντας ότι ο διάλογος θα γίνει από μηδενική βάση κι ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για απελευθέρωση με κανόνες. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να βρει τη «χρυσή» τομή για τον κλάδο, η οποία θα είναι ανάμεσα στο Προεδρικό Διάταγμα του Δ. Ρέππα και στις θέσεις του Γ. Ραγκούση για πλήρη απελευθέρωση με κανόνες.
Έτσι σήμερα θα αναζητηθεί σημείο επαφής στη συνάντηση που θα έχουν οι αυτοκινητιστές ταξί με τον υπουργό Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να λήξει η απεργία που ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες κι έχει προκαλέσει μεγάλη οικονομική αιμορραγία στον τουρισμό, ενώ έχει δυσφημίσει τη χώρα. Ο κ. Ραγκούσης έκανε χθες δεκτό το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί για συνάντηση, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για τους κανόνες απελευθέρωσης του επαγγέλματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οι δύο πλευρές θα συναντηθούν σήμερα στις 11 το πρωί. Ο κ. Ραγκούσης μία ώρα νωρίτερα θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ στις 12:00 μ. θα συνομιλήσει και με αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) και το Σωματείο των Οδηγών Ταξί.
Στις συναντήσεις αυτές, ο υπουργός Υποδομών ενδέχεται να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος, οι οποίες, όπως έχει ανακοινώσει, θα αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω πορεία του διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το αναλυτικό σχέδιο του κ. Ραγκούση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί θα παρουσιαστεί αρχές Σεπτεμβρίου.
Προτάσεις
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ταξί θα προσέλθουν στη συνάντηση με τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες βασίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα με κύριο άξονα τα πληθυσμιακά κριτήρια. Εν τω μεταξύ για την προσεχή Τρίτη έχει προγραμματιστεί ενημέρωση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το θέμα των ταξί, από το Γ. Ραγκούση, ύστερα από κατάθεση σχετικού αιτήματος από το Θ. Καράογλου, βουλευτή της ΝΔ και το βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδη. «Βεβαίως, ο υπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία υλοποίησης του νόμου 3919 για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου ξεκαθαρίζοντας ότι ο υπουργός συνεχίζει να θεωρεί μονόδρομο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Τη συνάντηση των δύο πλευρών είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Ηλ. Μόσιαλος ζήτησε από τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και σημείωσε: «Ας κάνει μια έκκληση ο πρόεδρος της ΝΔ στο στενό του συνεργάτη κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: