Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Σοκ στην ΑΘήνα! Θερίζει το AIDS στο κέντρο

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Σοκ στην ΑΘήνα! Θερίζει το AIDS στο κέντρο 
 
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τη μετάδοση του AIDS στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ερευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφει πρωτοφανή αύξηση των λοιμώξεων από τον ιό HIV κατά 580% μέσα σε μόλις έναν χρόνο, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας!

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των οροθετικών είναι μόνο ένα από τα πολλά, εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει οι ειδικοί τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Από τις 9 Ιουνίου τρία κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εγκατασταθεί σε τρεις υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας (στον Βοτανικό και στις πλατείες Αμερικής και Βικτωρίας) όπου κάνουν βασικές ιατρικές εξετάσεις σε μετανάστες, χρήστες ουσιών και εκδιδόμενα άτομα.
Νωρίτερα, τον περασμένο χειμώνα, είχε προηγηθεί ένα αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα που είχε δείξει ότι στο ιστορικό κέντρο υπάρχει μια «υγειονομική βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Οπως φαίνεται τώρα, η έκρηξη έχει αρχίσει.
«Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι περιμέναμε» δηλώνει στην «Espresso» ο Βαγγέλης Λιάπης, γιατρός του τμήματος Παρέμβασης στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ και ένας από τους ειδικούς που εργάζονται στο εν λόγω πρόγραμμα. Αν και η στατιστική επεξεργασία των ευρημάτων θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ο κ. Λιάπης δίνει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης, αποκαλύπτοντας ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρείται έξαρση στην HIV λοίμωξη κατά 580% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό».
Οπως επισημαίνει, η έξαρση αυτή οφείλεται στην αύξηση της πορνείας (γυναικείας και ανδρικής) και, κυρίως, του αριθμού των ατόμων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ουσιών. Η έξαρση του AIDS αφορά τόσο Ελληνες όσο και αλλοδαπούς, αλλά η έως τώρα έρευνα έχει δείξει ότι «στη λοίμωξη έχουν επικρατήσει τα εισαγόμενα στελέχη του ιού HIV».
Το χειρότερο είναι ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες. «Τα έως τώρα δεδομένα μάς δείχνουν ότι υπάρχει έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι ηπατίτιδες, η φυματίωση, η ψώρα και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» λέει ο κ. Λιάπης και προσθέτει: «Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει έξαρση και της σύφιλης. Επίσης, αυτό που μας έχει σημάνει συναγερμό είναι ότι ο μέσος όρος εκείνων που παρουσιάζουν αφροδίσιο νόσημα αυξάνει πολύ ηλικιακά και βλέπουμε άτομα άνω των 55 ετών να παρουσιάζουν για πρώτη φορά τέτοιο νόσημα».

Τα αρνητικά αποτελέσματα της έρευνας δεν σταματάνε εδώ: Οπως αναφέρει ο γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, «ένα πολύ δυσοίωνο εύρημα που έχουν βγάλει όλα τα κλιμάκια είναι ότι υπάρχει εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των πληθυσμιακών αυτών ομάδων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσω των μεταναστών υπάρχει ο κίνδυνος «να επανεμφανιστούν νοσήματα που είχαμε εξαλείψει ή είχαμε ελέγξει στην Ελλάδα και να έρθουν άλλα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό» λέει ο κ. Λιάπης, φέρνοντας ως παράδειγμα την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά. Μάλιστα, αναμένει τη διάγνωση ενός περιστατικού πιθανής ελονοσίας που εντόπισε και παρέπεμψε ο ίδιος. Ακόμη, μεταξύ μεταναστών έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα παρασιτώσεων.

Προκειμένου να υπάρξει ένας στοιχειώδης υγειονομικός έλεγχος της περιοχής, σύντομα τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ θα αυξηθούν σε πέντε και θα ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Επίσης, για τoν περιορισμό της μετάδοσης του AIDS μεταξύ των τοξικομανών, τον Σεπτέμβριο αρχίζει πρόγραμμα ανταλλαγής χρησιμοποιημένων συριγγών με καινούργιες. «Το άμεσο ζητούμενο είναι μην ξεφύγει η κατάσταση» τονίζει ο κ. Λιάπης και προειδοποιεί: «Απαξ και ξεφύγει, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: