Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Σόιμπλε: Με δύο γραμμές για την Ελλάδα

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Σόιμπλε: Με δύο γραμμές για την Ελλάδα
Με δύο γραμμές εμφανίστηκε χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ενώ νωρίς χθες έκανε την εκτίμηση πως η Ελλάδα χρειάζεται μία δεκαετία για να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, λίγες ώρες αργότερα σε κοινό άρθρο του με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των «Financial Times», περιλαμβάνονταν εκθέσεις υποστηρικτικές της Ελλάδας και της πολιτικής της. Ο κ. Σόιμπλε εξάλλου σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα υπεραμύνθηκε των ευρωπαϊκών πακέτων βοήθειας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης.

«Η απραξία ενέχει περισσότερους κινδύνους και κοστίζει εντέλει περισσότερα», δήλωσε συγκεκριμένα φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 4,7% (100 δισ. ευρώ). Επιπλέον, απαντώντας σε επικρίσεις εις βάρος των ιδιωτικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών για απροθυμία να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν ένα κούρεμα 21% και δεσμεύθηκαν για 30 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. «Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι χώρες με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα δεν λαμβάνουν λευκή επιταγή για την πρόσβαση στον Μηχανισμό Στήριξης. Σε αντάλλαγμα θα πρέπει να εφαρμόζουν σκληρά μέτρα λιτότητας και να επιβάλλονται σκληροί όροι προκειμένου να αποκτούν πρόσβαση στη βοήθεια.

Την πρόταση των γαλλικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα με κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής τους. «Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα προτείνουν στα διοικητικά τους όργανα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σύμφωνα με τα αποφασισθέντα στις 21 Ιουλίου, και στο ύψος του συνόλου των ποσών με τα οποία έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα με χρόνο ωρίμασης έως το 2020, ήτοι περίπου 15 δισ. ευρώ», δήλωσε ο γάλλος υπουργός. Τη διαβεβαίωση ότι «κανείς δεν εξέτασε ούτε μια στιγμή» το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έδωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Le Point» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της απαιτούν «έναν υγιή προϋπολογισμό, ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα εφαρμόζεται αυστηρά και τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Εν τω μεταξύ, σημαντικά αυξήθηκε χθες το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, καταγράφοντας ρεκόρ 11 ετών, ενώ οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν πτωτικά, εξαιτίας κυρίως του αδιεξόδου στην επίτευξη συμφωνίας στις ΗΠΑ. Σε υψηλό 11 ετών αναρριχήθηκε η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων κατά τη δημοπρασία ύψους 7,97 δισ. ευρώ, που διενήργησε χθες η Ιταλία. Ειδικότερα, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων εκτοξεύθηκε στο 5,77%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2000 και ελάχιστα χαμηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 5,81%. Τα ιταλικά συνδικάτα, η Ενωση Βιομηχάνων Confindustria, η Ενωση Ιταλικών Τραπεζών και συνεταιρισμοί απηύθυναν έκκληση προς την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να επεξεργαστεί ένα «σύμφωνο για την ανάπτυξη», το οποίο εκτιμούν ότι θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: