Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πρoβλήματα ρευστότητας απο 1η Ιουλίου

Έναν σκόπελο, που έχει βάλει η ΕΚΤ καλείται να ξεπεράσει το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για βράχο που μπορεί να «σκίσει» τα ύφαλα του σκάφους των τραπεζών, λένε οι γνωρίζοντες και συμφωνούν ότι έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το νέο υπουργό Οικονομικών στις συναντήσεις του με ανώτατα στελέχη του τραπεζικού μας συστήματος.

Ο σκόπελος της ΕΚΤ είναι ότι από την 1η Ιουλίου οι τράπεζες, δεν θα μπορούν να αντλούν όση ρευστότητα θέλουν, με ενέχυρο έντοκα γραμμάτια κρατών- μελών της Ευρωζώνης. Γιατί;

Διότι θεσπίστηκε ανώτατο όριο, το οποίο αντιστοιχεί στο μέσο όρο δανεισμού τους κατά τους προηγούμενους 4 μήνες. Ο σκόπελος αυτός που φέρει τη κωδική ονομασία «Τρισέ» και ο οποίος επιμελώς δεν έχει φωτισθεί από την ΕΚΤ, σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν τα κράτη απορροφώντας περισσότερα έντοκα γραμμάτια και εν συνεχεία να αναπληρώνουν το σύνολο της ρευστότητας, που χρησιμοποίησαν, από την ΕΚΤ.

Με απλά λόγια ο σκόπελος Τρισέ πιέζει το οικονομικό επιτελείο να περιορίσει την άντληση υψηλότερων ποσών μέσω εντόκων από αυτές που είχε προϋπολογίσει.  Τους τελευταίους τρεις μήνες το Δημόσιο δανείστηκε συνολικά γύρω στα 12 δισ. ευρώ μέσω τρίμηνων και εξάμηνων εκδόσεων.

Το ανώτατο ποσό εντόκων που θα μπορούν να ενεχυριάσουν στην ΕΚΤ από 1ης Ιουλίου ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ, και προκύπτει από τον μέσο όρο του 4μήνου Ιανουάριος- Απρίλιος. Με απλή αριθμητική δηλαδή υπάρχουν έντοκα της τάξης των 7 με 8 δισ. ευρώ που δεν μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για αναπλήρωση ρευστότητας.

Ουσιαστικά πρόκειται για «τρύπα» ρευστότητας που προκαλεί σ΄ αυτή τη συγκυρία νέες δυσκολίες στο τραπεζικό σύστημα.Πρόκειται δηλαδή για «καυτό» πρόβλημα ρευστότητας τους θερμούς- έτσι κι αλλιώς- καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: