Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Συναίνεση θα ζητήσει και πάλι ο Παπανδρέου

Κρίσιμο τριήμερο ξεκινά σήμερα για τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι δεδομένο ότι θα ζητήσει και πάλι την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, θεωρώντας βεβαίως ότι με τον ανασχηματισμό έχει κλείσει το εσωκομματικό πρόβλημα, καθώς "το όλον ΠΑΣΟΚ" βρίσκεται πια στην κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς θα τονίσει εκ νέου την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει στο λάθος και θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που οδήγησαν, αντί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στον ανασχηματισμό.

Αρνητική, βεβαίως, θα είναι η στάση και των άλλων πολιτικών κομμάτων, ενώ η μεγαλύτερη δοκιμασία για την κυβέρνηση προφανώς αναμένεται στη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου που έχει προσδιορισθεί για τις 28, 29 και 30 Ιουνίου.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι  με την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τα μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν.

Η συζήτηση θα έχει τριήμερη διάρκεια και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα,  παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας, Γιώργου Λιάνη, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 155 εδρών, καθώς οι παραιτηθέντες βουλευτές της συμπολίτευσης Γιώργος Φλωρίδης και Εκτωρας Νασιώκας αντικαταστάθηκαν από τους επιλαχόντες Γιώργο Φραγκίδη και Βασιλική Αλεξανδρίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: