Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Β. Παπανδρέου:δεν μπορείς, πρόεδρε, να λειτουργείς με παρέες


Ένα βήμα πριν από τη διάσπαση έφτασε χθες το ΠΑΣΟΚ, καθώς έμπειροι κομματικοί παράγοντες παραδέχονταν ότι αν δεν είχε ληφθεί πρωτοβουλία από τη Β. Παπανδρέου για σύγκληση της Κ.Ο. του Κινήματος, οι παραιτήσεις των Φλωρίδη - Νασιώκα θα είχαν.... πολλαπλασιαστεί. Εξάλλου η κρίση στο κυβερνών κόμμα εξελίχθηκε σε εμφύλιο “παπανδρεϊκών”- “βενιζελικών”. Χρειάστηκε “διερευνητική” συνάντηση Παπανδρέου-Βενιζέλου, αλλά και μία “ενωτική” ομιλία του πρωθυπουργού ενώπιον των βουλευτών του, προκειμένου να αποσοβηθεί η κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος. Παρόλα αυτά ελάχιστοι βουλευτές θεωρούν ότι δεν είναι μονόδρομος οι εκλογές, ενώ χθες ο πρωθυπουργός δέχθηκε βαριές κατηγορίες κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση του οργάνου.
Επίθεση από Β. Παπανδρέου και ανοιχτή αμφισβήτηση από αρκετούς βουλευτές
Ο κ. Παπανδρέου τα πήρε χθες όλα πίσω. Από την... οικειοθελή παραίτηση και τη συγκρότηση κυβέρνησης “εθνικής σωτηρίας” πήγε σε 24 ώρες στη λογική “συνεχίζουμε όλοι μαζί” ευρισκόμενος μπροστά σε μία πρωτοφανή κρίση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην αμφισβήτησή του.
Μιλώντας στους βουλευτές του, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι “δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε και εγώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα δώσουμε τη μάχη”. “ Ξέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές, γνωρίζω τον πόνο που έχουν. Μπορείτε όμως να στηριχτείτε επάνω μου αλλά και εγώ σε εσάς”, συνέχισε ο πρωθυπουργός θέλοντας να υπερβεί την αμφισβήτηση που δέχθηκε από βουλευτές. Άλλωστε η κ. Β. Παπανδρέου, ζητώντας τη σύγκληση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε ρωτηθεί αν θα πρέπει να τεθεί και θέμα ηγεσίας και είχε απαντήσει “πρέπει να τα δούμε όλα”. Μάλιστα ώς τη συνάντηση Παπανδρέου  - Βενιζέλου, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φοβούνταν είτε διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος είτε ευθεία αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού από “βενιζελικούς” -και όχι μόνο- βουλευτές.
“Φταίει... η Ν.Δ.”
Ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε επιμελώς να επιβεβαιώσει ότι συζήτησε την πρόταση Σαμαρά να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός στην... παραλίγο κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”, αλλά έριξε την ευθύνη για τη μη επίτευξη συναίνεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας τον Αντ. Σαμαρά για “κομματικά παιχνίδια” και για “αντιμετώπιση της κρίσης με επικοινωνιακούς όρους”. Παράλληλα επιχείρησε να κάνει ένεση ηθικού στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: “Περνάμε μια δύσκολη καμπή. Τώρα δεν θα πρέπει να λυγίσουμε. Θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα πρέπει να συνεργαστούμε. Θα αντέξουμε και θα τα καταφέρουμε”.
“Να αλλάξεις εσύ, πρόεδρε”
Παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί ενωτικός, ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε βολές και σκληρή κριτική από την πλειονότητα των 50 βουλευτών που μίλησαν συνολικά. Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση της Β. Παπανδρέου. “Είμαι στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, είναι η πρώτη φορά που ανησυχώ όχι για το ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως για τη χώρα. Είναι κρίσιμη η κατάσταση. Η Κ.Ο. στήριξε τις πολιτικές σου παρά τις δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και ψήφισε μέτρα απίστευτης σκληρότητας 18 μήνες τώρα έχουμε υποστεί την απίστευτη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου που είχε τη στήριξή σου, πρόεδρε. Δεν σώζεται η χώρα με νέο δάνειο” τού είπε η κ. Παπανδρέου και συνέχισε: “Να αναλάβεις μέρος της ευθύνης, πρόεδρε. Η κυβέρνηση που θα κάνεις θα πρέπει να αλλάξει και πρώτος από όλους να αλλάξεις εσύ. Δεν μπορείς, πρόεδρε, να λειτουργείς με παρέες. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση που θα κάνεις θα μας οδηγήσει σύντομα σε εκλογές”.
Να έρθει η δανειακή σύμβαση του Μνημονίου στη Βουλή ζήτησε η Χρ. Αράπογλου, που έχει διαμηνύσει ότι δεν ψηφίζει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και φέρεται να σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση. “Ο απολογισμός της κυβέρνησης έχει αρνητικό πρόσημο. Χάθηκε χθες η ευκαιρία για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ο τόπος δεν έχει σχέδιο” τόνισε ο Δ. Λιντζέρης, ενώ ο Οδ. Βουδούρης ζήτησε επί της ουσίας την παραίτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι “πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ο υπουργός Οικονομικών”.
“Οι συνδικαλιστές δεν είναι εχθρός λαός, ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά το κράτος και η γραφειοκρατία. Καιρός να κατέβει το σίριαλ τρόμου 'έλλειμμα και χρέος' και να ανεβεί το 'ελπίδα, ανάπτυξη, προοπτική'" είπε και ο Π. Κουκουλόπουλος, ενώ η Τ. Αντωνίου προέβλεψε ότι “αν δεν προσέξουμε, η κρίση θα μετεξελιχθεί σε πολιτική και θεσμική”. “Όταν υπάρχουν παραιτήσεις από την Κ.Ο., πρέπει να προβληματιστούμε” συνέχισε η κ. Αντωνίου.
Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ
Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να δείξει ότι... συνεχίζει κανονικά, αφού επικαλέστηκε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι χθες το μεσημέρι συνομίλησε με την Α. Μέρκελ. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, με τη Γερμανίδα καγκελάριο συζήτησαν μία “συνολική διευθέτηση του δημόσιου χρέους” επιβεβαιώνοντας ότι οι συζητήσεις για ήπια αναδιάρθρωση ή κάτι τέτοιο βρίσκονται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, αλλά και του Eurogroup της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: