Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ευρύτατος ανασχηματισμός αντί για κυβέρνηση εθνικής ενότητας



Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας

 
Σε ευρύτατο ανασχηματισμό με πρόσωπα μεγαλύτερου κοινωνικού βεληνεκούς και τεχνοκράτες, οδηγεί το ναυάγιο της χθεσινής νέας προσπάθειας για επίτευξη πολιτικής συναίνεσης, που θα οδηγούσε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.


Οι πολιτικοί αρχηγοί της μεν Αριστεράς απέρριψαν κάθε ιδέα συναίνεσης ζητώντας εκλογές, ο δε κ. Α. Σαμαράς ζήτησε κυβέρνηση δύο - τριών μηνών με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Οι αρχηγοί που έδειξαν διάθεση συναίνεσης, διατηρώντας τις διαφωνίες τους, ήταν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο κ. Φ. Κουβέλης και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Πρωθυπουργός με μήνυμά του προανήγγειλε ανασχηματισμό σήμερα και ακολούθως ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Δραματικές και ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε διάγγελμά του αργά το βράδυ δήλωσε ότι σήμερα σχηματίζει νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι προφανές πως εφόσον δεν την πάρει η χώρα οδεύει σε εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός αρχικά δήλωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόθυμος να παραιτηθεί εφόσον συμφωνηθεί κυβέρνηση μακράς πνοής και κοινής αποδοχής η οποία να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο. Μία πρόταση την οποία αναίρεσε λίγες ώρες αργότερα, έπειτα από ισχυρές πιέσεις κορυφαίων υπουργών, ενώ ταυτόχρονα δεν επήλθε συμφωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο διάγγελμά του ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ζήτησε και χθες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρει εθνικά χαρακτηριστικά η προσπάθεια που καταβάλλει τους τελευταίους 20 μήνες για τη διάσωση της χώρας. «Επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξήρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διατυπώνοντας και δημοσίως την ενόχλησή του για τον χειρισμό της Νέας Δημοκρατίας.

«Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους».

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους απέναντι στη χώρα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό, ανακοινώνοντας τον σημερινό ανασχηματισμό και την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η αναφορά του στην ΚΟ του ΠαΣοΚ ενίσχυσε την πεποίθηση σε κυβερνητικά στελέχη ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να τοποθετήσει κυρίως κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Στα κυβερνητικά στελέχη κυκλοφορούσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα «σπάσει» στα δύο, με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να εκπροσωπεί τη χώρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και κάποιον εκ των κκ. Ανδρέα Λοβέρδου ή Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ασχολείται με τα «εσωτερικά θέματα», ήτοι εφορίες, ΣΔΟΕ, έσοδα, κ.λπ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει σήμερα τη νέα κυβέρνηση και την Παρασκευή ορκίζονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την ίδια ημέρα ξεκινά στη Βουλή η τριήμερη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία καταλήγει την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Εφόσον καταψηφιστεί, οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά από 25 ημέρες, ήτοι την Κυριακή 17 Ιουλίου.

Ωστόσο προβληματικό στην όλη διαδικασία είναι το γεγονός ότι στη Βουλή εισήχθη από χθες στην αρμόδια επιτροπή το μεσοπρόθεσμο. Ως εκ τούτου αποτελεί ερωτηματικό ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση σήμερα εάν ανασχηματιστεί ο υπουργός Οικονομικών…


Η κίνηση υψηλού ρίσκου και το ναυάγιο
Χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προχώρησε στην κίνηση - ματ αλλά και υψηλού πολιτικού ρίσκου ταυτοχρόνως. Σε συνομιλία του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ο κ. Παπανδρέου του πρότεινε ο ίδιος να παραιτηθεί από τη θέση του Πρωθυπουργού και να σχηματιστεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, αλλά με ορίζοντα διετίας. Υπήρξαν τρεις επικοινωνίες μεταξύ Παπανδρέου - Σαμαρά, με την τελευταία λίγο πριν από το διάγγελμα.

Εξηγώντας το «ναυάγιο» της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι οδηγήθηκε σε αποτυχία καθώς:

- Επιχειρήθηκε διαπραγμάτευση της ΝΔ μέσω των ΜΜΕ πάνω σε συγκεκριμένους όρους που δεν ήταν δυνατόν να γίνουν δεκτοί.

- Υπήρχε και ρητή αλλά και διοχετευμένη από τη ΝΔ φιλολογία περί αποτυχίας του ΠαΣοΚ. «Δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τέτοιους όρους, να λέμε για αποτυχία του ενός ή του άλλου», έλεγε.

- Ετέθησαν ακόμη και ουσιαστικοί όροι από τη ΝΔ (όπως για αναδιαπραγμάτευση μνημονίου) μέσω των ΜΜΕ.
Για την περίφημη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση με ορίζοντα σε βάθος χρόνου, συνεργάτες του διευκρίνιζαν: «Ο Πρωθυπουργός έκανε την υπέρβασή του, λέγοντας προς τον κ. Σαμαρά πως υπό προϋποθέσεις ακόμη και αυτό θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο η συμπεριφορά της ΝΔ όλες αυτές τις ώρες από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ έδειξε ότι δεν είχαν διάθεση εθνικής συνεννόησης».


ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Εντονες ενστάσεις διατυπώθηκαν από υπουργούς και κομματικά στελέχη τόσο για την ουσία όσο και για το νομότυπο των διαδικασιών. «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ένας Πρωθυπουργός να υποβάλει την παραίτησή του στον… αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι στην ΚΟ του κόμματός του», σχολίαζε ένας εξ αυτών. «Δεν μπορείς 100 χρόνια δημοκρατικής παράταξης να τη χαρίζεις στον γιο του Μαρκεζίνη», έλεγε οργισμένος παπανδρεϊκός βουλευτής, υπονοώντας ότι ένας από τους εν δυνάμει πρωθυπουργούς κοινής αποδοχής θα μπορούσε να ήταν ο γνωστός ακαδημαϊκός κ. Βασίλης Μαρκεζίνης, γιος του επί επταετίας πρωθυπουργού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς από τους πλέον στενούς του συνεργάτες που είχαν σύσκεψη με τον κ. Παπανδρέου προχθές το βράδυ στο σπίτι του στο Καστρί είχαν την παραμικρή ιδέα γι’ αυτή την κίνηση. «Δεν συζητήθηκε καν ένα τέτοιο σενάριο», έλεγε ένας εκ των συμμετεχόντων.
Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών δεν γνώριζε το παραμικρό για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου - ούτε καν οι στενοί του συνεργάτες (Ρέππας, Ραγκούσης, Γερουλάνος, Βάρτζελη, Αθανασάκης κ.ά.), οι οποίοι συνεδρίασαν μαζί του στην οικία του στο Καστρί προχθές το βράδυ. Απαντες φέρονται να διαφωνούν ανοικτά με την παράτολμη κίνησή του να δηλώσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μπορεί και να παραιτηθεί.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η πληροφορία ότι ορισμένοι αναμένεται να θίξουν το ζήτημα στη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη έστειλε e-mail στον κ. Παπανδρέου τονίζοντας πως «μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν προσφέρει τη λύση αυτήν τη στιγμή. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, αλλά το κυρίαρχο είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική», φέρεται να αναφέρει η κυρία Κατσέλη.

«Δεν είχα καμία γνώση απολύτως. Δεν ήμουν πληροφορημένος», ομολόγησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του. «Αισθάνομαι ότι από σήμερα υπάρχει πολιτικό κενό. Δεν με ειδοποίησε κανείς. Μου τηλεφωνούσαν και δεν ήξερα τι να πω. Υπάρχει κενό για πολλές ώρες, γεγονός πρωτοφανές για μία ευρωπαϊκή δημοκρατία», τόνιζε ο υπ. Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
«Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά, αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο τότε να δούμε τι θα κάνουμε», συμπλήρωνε άλλος συνάδελφός του.

Σε άρθρο-παρέμβαση στην προσωπική της ιστοσελίδα η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει ότι «η χώρα χρειάζεται νέους θεσμούς και νέα πρόσωπα, νέα πολιτική οργάνωση και νέα ηθική συγκρότηση της κοινωνίας, νέο εθνικό όραμα και νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την επίτευξή του», προειδοποιώντας πως «όσο η ελπίδα αργεί, κυριαρχεί ο φόβος και μοιραία τα πράγματα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο».


ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, Η ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί αυτή η κίνηση του Πρωθυπουργού
Η «ρελάνς» Παπανδρέου έγινε υπό τη δραματική πίεση των δεδομένων που δημιούργησαν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και τα τελεσίγραφα της τρόικας εν όψει της εκταμίευσης της 5ης δόσης, την αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ (με την ανεξαρτητοποίηση του κ. Γ. Λιάνη και τη δήλωση του κ. Αλ . Αθανασιάδη ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο) και την κοινωνική ένταση που διαχύθηκε χθες στους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επεσήμαιναν πως εφόσον απορριφθεί η πρόταση Παπανδρέου «η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά το έργο της», εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ανασχηματισμός με τεχνοκράτες και πολιτικά πρόσωπα στο νέο σχήμα.

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε χθες το μεσημέρι με τον κ. Σαμαρά, του τόνισε: «Αν θεωρείτε ότι είμαι εγώ το βάρος επειδή ποτέ δε με ένοιαξε η καρέκλα, δέχομαι να μην είμαι πρωθυπουργός». Ωστόσο έθεσε ως προϋποθέσεις για να γίνει αυτό:
- Να υπάρξει συγκεκριμένη ατζέντα η οποία θα οριστεί για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

- Η συγκεκριμένη κυβέρνηση να έχει ορίζοντα βάθους χρόνου και όχι διμήνου.

- Να μην αναλωθεί μόνο στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αλλά να έχει βάθος και προοπτική.

- Να προχωρήσει τις αλλαγές που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, να συγκρουστεί με συμφέροντα.
Και κατέληξε λέγοντας πως «οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, προσπερνούν τις προσωπικές διαδρομές».
Σύμφωνα πάντως με αδιασταύρωτες πληροφορίες, στις τηλεφωνικές επαφές με τον κ. Σαμαρά ο κ. Παπανδρέου «έριξε» στο τραπέζι το όνομα του κ. Φώτη Κουβέλη ως πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ φέρεται η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να απάντησε αντιπροτείνοντας τον κ. Σταύρο Δήμα.
Στενοί του συνεργάτες υποστήριζαν ότι επρόκειτο για μία «ειλικρινή κίνηση με ορίζοντα πολιτικής».

Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΝΔ
Σύμφωνα με την εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας, το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις συνεννοήσεις δεν μπορεί να είναι μακράς πνοής. Η αποστολή της κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με τα όσα διαμηνύει η «Συγγρού», μπορεί να είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του μνημονίου και η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων που συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα και ζητεί επιτακτικά η τρόικα.

«Γιώργο, απέτυχες στην κοινωνία, την οποία έχεις στρέψει εναντίον σου. Κάθε συζήτηση για μεταξύ μας συνεργασία μπορεί να γίνει στη βάση ότι θα συμφωνήσουμε σε έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και δεν μπορείς όπως καταλαβαίνεις να είσαι εσύ», φέρεται σύμφωνα με τη ΝΔ να είπε ο κ. Σαμαράς προς τον κ. Παπανδρέου, όταν δέχθηκε το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα γύρω στις 2 χθες το μεσημέρι.

Επίσης στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είπε προς τον Πρωθυπουργό πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και ότι η συμφωνία στήριξης ενός σχήματος συνεργασίας δεν μπορεί να βλέπει σε βάθος χρόνου, ότι δηλαδή δεν μπορεί να είναι μία κυβέρνηση υπερδιετούς προοπτικής, όπως αντιθέτως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη. Τόνιζαν εξάλλου ότι ο κ. Σαμαράς ευθύς εξαρχής απέκλεισε τη συμμετοχή στο εγχείρημα τόσο του κ. Γ. Καρατζαφέρη όσο και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, περιορίζοντας τις συζητήσεις μόνο στα δύο μεγάλα κόμματα.

Νωρίτερα, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου είχε ξεκινήσει κύκλο τηλεφωνημάτων με πολιτικούς αρχηγούς. Συνομίλησε με τη γγ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη. Δεν ανέφερε τις προθέσεις του, απλώς εξέθεσε την κρισιμότητα των στιγμών, εξέφρασε την κατανόησή του για τις ενστάσεις που εκφράζουν επί του μεσοπρόθεσμου και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη 1 μετά το μεσημέρι διέβη την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου. Στη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με τον κ. Παπούλια τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μία ιστορικά κρίσιμη στιγμή και απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις και πανεθνική προσπάθεια». Επεσήμανε την πάγια άποψή του ότι είναι «ευεργετική η εθνική συνεννόηση» και αποκάλυψε ότι «ακόμη και σήμερα είμαι σε επαφή με τους αρχηγούς των κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση». Ωστόσο διεμήνυσε ότι «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» και διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε με αίσθημα ευθύνης στις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση».

Η συνάντηση Παπανδρέου - Παπούλια είχε διάρκεια μιας ώρας και αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός συνέχισε από το Μέγαρο Μαξίμου τον κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τηλεφώνησε στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣυΡιζΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Σαμαρά.
Η μόνη λύση είναι η εκλογές είπε, ενώ ο κ. Παπανδρέου του απάντησε πως θα στηριχθεί στους δικούς του βουλευτές για να περάσει το μεσοπρόθεσμο. Η κυρία Παπαρήγα απάντησε ότι δεν συναινεί στους όρους της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές, ενώ η κυρία Μπακογιάννη επεσήμανε πως η λύση είναι εθνική συνεννόηση ή εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: