Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Λιβύη: Ρουκέτες στα τυφλά από το καθεστώς Καντάφι

Βεγγάζη, Λιβύη 27/05/2011 15:36 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. πρακτ. )

Ο στρατός του Καντάφι ρίχνει πυραύλους στα τυφλά εναντίον αμάχων, καταγγέλει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

   Ο στρατός του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζει καθημερινά τη δυτική Λιβύη ρίχνοντας στα τυφλά ρουκέτες που "απειλούν τη ζωή αμάχων", προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

    "Οι επιθέσεις με πυραύλους Γκραντ --ένα όπλο που από τη φύση του δεν πραγματοποιεί χτυπήματα ακριβείας-- απειλούν τη ζωή αμάχων, προκαλούν ζημιές στην υποδομή και εμποδίζουν την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν διαφύγει από τον Φεβρουάριο στην Τυνησία", εκτιμά η HRW σε έκθεσή της που συντάχθηκε έπειτα από πενθήμερη επίσκεψη στην περιοχή Ντζέμπελ Ναφούσα.

    "Οι πύραυλοι Γκραντ δεν στοχεύουν. Κατά συνέπεια, το να χρησιμοποιούνται εναντίον μίας πόλης γεμάτης ανθρώπους χωρίς συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο αποτελεί παραβίαση των κανόνων του πολέμου", αναφέρει η Σάρα Λία Ουίτσον, διευθύντρια για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή της HRW στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την οργάνωση οι πύραυλοι Γκραντ "πέφτουν συχνά σε σπίτια, κοντά σε νοσοκομεία και τζαμιά αναγκάζοντας τον πληθυσμό να φύγει ή να ζει στα υπόγεια".

    Αυτά τα όπλα χρησιμοποιεί ο στρατός του Καντάφι στην Ντζέμπελ Ναφούσα, μία ορεινή περιοχή νότια της Τρίπολης, που εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με την Τυνησία.

    Οι εξεγερμένοι έχουν αναφέρει επανειλημμένα ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ανησυχητική εξαιτίας των μαχών και του γεγονότος ότι τους δρόμους ελέγχουν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: