Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Πέφτει τσεκούρι στο εφάπαξ και στον ιδιωτικό τοµέα

Πακέτο εννέα µέτρων - φωτιά που οδηγούν σε νέες µειώσεις συντάξεων και αυξήσεις των εισφορών – Προχωρούν σε κατάσχεση στους µεγάλους οφειλέτες των Ταµείων

Περικοπές και στο εφάπαξ των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα µαζί µε το τσεκούρι σε κύριες, επικουρικές συντάξεις αλλά και σε κοινωνικά επιδόµατα επιβάλλει η κυβέρνηση.

Χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποσαφήνισε το πακέτο των 9 µέτρων - φωτιά που οδηγούν σε νέες µειώσεις συντάξεων αλλά και σε αυξήσεις εισφορών. Ετσι: 1 Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεµβρίου κλιµακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Μειώσεις θα υπάρξουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις (µετά τις αναλογιστικές µελέτες). Οι µειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

2 Επιβάλλεται, εντός του θέρους, νέος αυξηµένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραµείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400

έως 1.700 ευρώ, αλλά τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνει στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

3 Eντός του θέρους όσοι έχουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί η παρακράτηση κλιµακωτής εισφοράς (ανάλογα µε το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Στο µέτρο αυτό δεν περιλαµβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, µητέρωνκ.ά.

4 Καθιερώνονταιαυξήσεις εισφορών στονΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ(κυρίως στον κλάδο ασφάλισης νοµικών).

5 Συγχωνεύονταιο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία και το Παρατηρητήριο Απασχόλησηςµε την Επαγγελµατική Κατάρτιση του ΟΑΕ∆ και αρχίζουν να εφαρµόζονται αυστηρότερα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια γιατις παροχές,περιλαµβανοµένου και του ΕΚΑΣ.

6 Στον ΟΑΕ∆ η καταβολή και το ύψος του επιδόµατος ανεργίας θα συνδεθούν µε τον χρόνο καταβολής εισφορών.

7 Αυστηρά θα τηρείται το πλαφόν τωνκύριων συντάξεων (2.775 ευρώ σε∆ΕΚΟ- τράπεζες).

8 Θα τερµατιστεί τοκαθεστώς που προβλέπει διακρατικές συµφωνίες για την καταβολή σε αλλοδαπούς συντάξεων των 700 ευρώ µε 1 χρόνο ασφάλισης στη χώρα µας.

9 Τα ασφαλιστικά ταµεία θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις ώστε να εισπράξουν µέρος των συσσωρευµένων οφειλών (πάνω από 11 δισ. ευρώ, απότα οποία τα 6δισ.

ευρώ στο ΙΚΑ).Ηδη έχουν σταλεί 450.000 ατοµικές ειδοποιήσειςσε οφειλέτες.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι – εκτός από τις επικουρικές – όλα τα ταµεία πρόνοιας, και του ιδιωτικού τοµέα και τραπεζών - ΔΕΚΟ, θα πρέπει να προχωρήσουν σε µελέτες όσον αφορά τους τοµείς του εφάπαξ για την οικονοµική τους βιωσιµότητα και ανάλογα θα αναπροσαρµόσουν τις παροχές.

Σύµφωνα µε ταεπίσηµα στοιχεία του Ταµείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τοµέα (ΤΑΠΙΤ), το οποίο καταβάλει το εφάπαξ σε 1 εκατοµµύριο ασφαλισµένους (που έχουν κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ) σε 12 κλάδους, η οικονοµική του κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική µε δεδοµένη και τη δραστική µείωση των εσόδων λόγω της κρίσης.

Οσον αφορά το «πολύπαθο» Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων (το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζηµίωση στο Δηµόσιο), ενδεικτικό της κρισιµότητας της κατάστασης είναι πως στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση από τη διοίκηση ακόµα και για περικοπή του βοηθήµατος κατά 30%. Στο Δηµόσιο η µείωση του εφάπαξ κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσµα οι ασφαλισµένοι να έχουν κατάµέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ. Στη χειρότερη µοίρα θαβρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστηµιακή Εκπαίδευση.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δηµοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του Ταµείου. Η εισφορά αυτή θα µπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέµα που θα συνδεθεί µε τον διάλογο για το νέο µισθολόγιο. Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταµείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόµενοι µε συµβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι συγκεκριµένοι εργαζόµενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και µέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σηµειώνεται πως στο Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων εκκρεµούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθηµα και η «µαύρη τρύπα» φτάνειτα 1,7 δισεκατοµµύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: