Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ισημερινός: Δημοσκόπηση της εταιρίας Cedatos καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος Κορέα οδεύει προς νίκη στο δημοψήφισμα του Μαΐου που αφορά 10 σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Κίτο, Ισημερινός 23/04/2011 04:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς)


  Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα οδεύει προς ευρεία νίκη στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα που αφορά σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρίας Cedatos που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

    Στο δημοψήφισμα της 7ης Μαΐου οι πολίτες του Ισημερινού θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν 10 προτάσεις, δύο εκ των οποίων ο σοσιαλιστής Κορέα λέει ότι θα εκσυγχρονίσουν το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης στη χώρα των Άνδεων ενώ οι αντίπαλοί του ερίζουν πως έχουν στόχο να ενισχύσουν την εξουσία του και να μειώσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

    Η δημοσκόπηση της Cedatos προβλέπει ότι οι δύο προτάσεις μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος θα εγκριθούν με 62,2% και 64,1% αντίστοιχα. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την δημιουργία ενός σώματος που θα αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα και θα διορίζει τους κορυφαίους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Αυτό το προσωρινό σώμα θα αντικατασταθεί από ένα πενταμελές συμβούλιο με εξαετή θητεία.

    Ο Κορέα λέει ότι οι αλλαγές που προωθεί θα επιτρέψουν στη λατινοαμερικάνικη χώρα να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας στα δικαστήρια και θα βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει με πιο επαρκή τρόπο την αυξανόμενη εγκληματικότητα. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί πως θέλει να ελέγξει το πώς διορίζονται οι δικαστικοί.

    Η έρευνα της Cedatos δείχνει ότι το σύνολο των 10 μεταρρυθμίσεων, ανάμεσά τους και μια πρόταση να απαγορευθούν οι ταυρομαχίες, θα εγκριθεί κατά μέσον όρο από το 61,7% των ψηφοφόρων.

    Την πρόταση να απαγορεύεται σε τράπεζες και σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης να έχουν ή να αποκτούν μετοχές σε εταιρίες άλλων τομέων -- που η κυβέρνηση λέει ότι αποσκοπεί στην διαφάνεια, την μείωση της διαφθοράς και των συγκρούσεων συμφερόντων, ενώ η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει επίθεση στην ελευθερία του Τύπου -- υποστηρίζει το 51,6% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Cedatos.

    Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 3.750 ανθρώπων την 20ή Απριλίου κι έχει ποσοστό σφάλματος ±5%. Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Cedatos αλλά όχι σε εγχώρια ΜΜΕ, καθώς ο νόμος απαγορεύει την δημοσίευση δημοσκοπήσεων τις τελευταίες 20 ημέρες πριν από την διεξαγωγή οποιασδήποτε ψηφοφορίας.

   

    Μπ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: