Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Συρία: Βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων



   Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντεραά, 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό, με σκοπό να καταστείλουν δια της βίας την εξέγερση των αντιφρονούντων με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που απαιτούν την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας.

    Το λουτρό αίματος που προκλήθηκε όταν ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην πόλη που πρωταγωνιστεί στην εξέγερση κατά του καθεστώτος, εδώ και έξι εβδομάδες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον της Δαμασκού, στη διεθνή κοινότητα.

    Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

    Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-μούν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.

    Στο μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους της για την πιθανή λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Συρίας και κάλεσε τον σύριο πρόεδρο να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

    Στη Συρία, ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεραά, δήλωσε στο Γερμανικό πρακτορείο ότι "τα σώματα των νεκρών και των τραυματισμένων κείτονταν στη μέση των δρόμων της πόλης Ντεραά, ειδικά κοντά στην περιοχή του τεμένους αλ-Ομάρι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία στις 15 Μαρτίου".

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: