Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κύπρος: Δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ μετά την άτυπη συνάντηση υπουργών μεσογειακών χωρών

Λευκωσία, Κύπρος 29/04/2011 16:04 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου)

   Απόψεις και εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, αντάλλαξαν σήμερα σε άτυπη συνάντηση τους στη Λεμεσό οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδος, της Μάλτας, του Ισραήλ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος, εκ μέρους των συναδέλφων του, δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα θέματα και ότι έγινε ελεύθερη συζήτηση χωρίς ημερήσια διάταξη και πρακτικά. Επίσης, είπε δεν λήφθηκαν αποφάσεις.

    Στόχος μας, τόνισε ο κ. Κυπριανού, είναι η διαμόρφωση σαφούς εικόνας των εξελίξεων και των επιπτώσεων τους, η οποία θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους υπουργούς των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη συνάντηση έγινε και ανταλλαγή απόψεων και για κοινή αντιμετώπιση των επιπτώσεων από κύματα μετανάστευσης και προσφύγων. Σχετικά ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών - μελών, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Η λύση τους, επεσήμανε, θα επέλθει με την επικράτηση ηρεμίας και οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων.

    Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι αυτή η μορφή άτυπων συναντήσεων, όπως η σημερινή, θα πρέπει να συνεχιστεί και δεν απέκλεισε προσεχώς κάποια από τις άλλες χώρες να φιλοξενήσει μια παρόμοια συνάντηση.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η απουσία από τη συνάντηση της Λεμεσού άλλων Μεσογειακών χωρών δεν αποδυναμώνει την προσπάθεια, γιατί η συνάντηση δεν είναι θεσμοθετημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: