Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Πονοκέφαλος για την ΕΚΤ η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Βερολίνο, Γερμανία 23/04/2011 16:07 (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ.)

Γερμανία-ΕΕ: Τραπεζική κρίση χειρότερη εκείνης που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν αναδιάρθρωση χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης, υποστηρίζει ο Γιούργκεν Στάρκ.

  Τραπεζική κρίση χειρότερη εκείνης που προκάλεσε η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν αναδιάρθρωση χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Στάρκ, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Σε δηλώσεις του που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό κανάλι ZDF, ο Στάρκ επικαλείται το φάσμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας ώστε να υπογραμμίσει την αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το πρακτορείο.

    "Μία αναδιάρθρωση θα ήταν μυωπική και θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις", δήλωσε. "Στη χειρότερη περίπτωση, μια αναδιάρθρωση (σ.σ. του χρέους) κράτους μέλους θα μπορούσε να επισκιάσει τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Lehman", πρόσθεσε.

    Η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας το Σεπτέμβριο του 2008 κυριολεκτικά "πάγωσε" τη διεθνή διατραπεζική αγορά και οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση και σε τεράστια κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διάσωση σειράς τραπεζών και τη σταθεροποίηση του διεθνούς πιστωτικού συστήματος.

    Ο Στάρκ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους κάνουν λόγο περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, στη βάση του προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι το Μάϊο.

    Ν.Γ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: