Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Συρία: Τουλάχιστον 400 πολίτες έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με οργάνωση

Δαμασκός, Συρία 26/04/2011 15:10 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ.πρακτ.)

Συρία: Τουλάχιστον 400 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος, σύμφωνα με οργάνωση. Ενώπιον στρατοδικείου οδηγείται ο αντιπολιτευόμενος Ίσα. Συνελήφθη ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αζάουϊ.

    Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 400 πολίτες κατά την εκστρατεία τους για την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό που γίνονται εδώ και ένα μήνα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah.

    Παράλληλα ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν δήλωσε σήμερα ότι ο σύρος αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Χομς, στην κεντρική Συρία, οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον στρατοδικείου με την κατηγορία της κατοχής δορυφορικού τηλεφώνου.

    "Ο ακτιβιστής και αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα θα δικαστεί από στρατοδικείο για την κατοχή ενός τηλεφώνου Thuraya και ενός εξελιγμένου υπολογιστή", προσέθεσε ο Άμπντελ Ραχμάν.

    Ο Μαχμούντ Ίσα συνελήφθη στις 19 Απριλίου, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και αφού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο τηλεοπτικό δίκτυο του Αλ Τζαζίρα για την κατάσταση στη Συρία, όπου από τα μέσα Μαρτίου έχει ξεσπάσει ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Ο Ίσα είναι πρώην πολιτικός κρατούμενος. Είχε φυλακιστεί από το 1992 ως το 2000 για τη συμμετοχή του στο κόμμα Εργασίας (κομμουνιστικό, το οποίο απαγορεύτηκε) και από το 2006 ως το 2009 επειδή είχε υπογράψει ανακοίνωση της Δαμασκού και της Βηρυτού στην οποία οι υπογράφοντες ζητούσαν έναν κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο.

    Εξάλλου σήμερα οι συριακές αρχές συνέλαβαν τον εξέχοντα υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διανοούμενο Κάσεμ Αζάουϊ στη γενέτειρά του την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση που έγινε την Παρασκευή στην πόλη αυτή, προσέθεσε ο Άμπντελ Ραχμάν.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 40 άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης σήμερα την αυγή και χθες Δευτέρα στη Τζάμπλα, στη βορειοδυτική Συρία, και κοντά στη Δαμασκό, στη Νταράγια, τη Ντούμα και τη Σαάμπα.

    Την ίδια στιγμή 11 συλληφθέντες αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι στη Μπανιάς και στην Ίντλεμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπως και στη Ράκα, στη βόρεια.

   

    Σ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: