Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 179 νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις νότιες Πολιτείες.

Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα), ΗΠΑ 28/04/2011 17:08 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. Πρακτ.)

   Καταστροφικές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 131 άνθρωποι στην Αλαμπάμα και άλλοι 32 στο Μισισίπι καθώς σπίτια ισοπεδώθηκαν, αυτοκίνητα αναποδογύρισαν και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    "Αναμένουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί", είπε ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Ρόμπερτ Μπέντλεϊ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο κυβερνήτης έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέφερε ότι θα κινητοποιηθούν 2000 άνδρες της εθνοφρουράς για να βοηθήσουν τους κατοίκους.

    "Εκτελούμε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Προσπαθούμε να βρούμε όσους βρίσκονται κάπου εκεί παγιδευμένοι και δεν τους έχουμε εντοπίσει ακόμη", είπε.

    Συνολικά 179 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτήν την εβδομάδα από τις καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή και θεωρούνται οι φονικότερες της τελευταίας δεκαετίας.

    Η χειρότερη καταστροφή ωστόσο σημειώθηκε στην Αλαμπάμα όπου την Τετάρτη ένας τεράστιος ανεμοστρόβιλος χτύπησε την πανεπιστημιούπολη Τουσκαλόσα, μια πόλη 95.000 κατοίκων, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αρκετούς νεαρούς φοιτητές.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε να της παρασχεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια. "Η καρδιά μας είναι με όσους επλήγησαν από την καταστροφή και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε το λαό της Αλαμπάμα", αναφέρει ο Ομπάμα σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σήμερα.

    Λόγω των καταιγίδων έκλεισαν τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες σε πυρηνικό εργοστάσιο της Αλαμπάμα. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και 25 γραμμές υψηλής τάσης με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. "Δεν έχουμε ξαναζήσει τόσο έντονες καιρικές συνθήκες στην ιστορία μας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Tennessee Valley Authority, η αμερικανική εταιρεία που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 9 εκατομμύρια κατοίκους σε επτά Πολιτείες.

    Θύματα έχουν αναφερθεί επίσης στη Λουιζιάνα, την Τζόρτζια, το Τενεσί και το Άρκανσο, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Το Άρκανσο, το Τενεσί και το Μισισίπι έχουν επίσης κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Οι ανεμοστρόβιλοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις νότιες και μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά σπανίως αποδεικνύονται τόσο καταστροφικοί.

   

    Φ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: